Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Οι νέες ρυθμίσεις στο καθεστώς των εργαζόμενων συνταξιούχων

Με τρεις νέες ρυθμίσεις και με αναδρομική ισχύ μπαίνει σε τροχιά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το νέο καθεστώς που διέπει τους εργαζόμενους συνταξιούχους και την περικοπή της σύνταξής τους κατά 30%. 



Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από τον Φεβρουάριο, όταν και ψηφίστηκε ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος, ωστόσο δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή. Αυτό σημαίνει πως οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που έχουν περικοπή 60% τους τελευταίους μήνες δικαιούνται αναδρομική επιστροφή της διαφοράς από τον προηγούμενο Φεβρουάριο.

Αναλυτικά, οι τρεις νέες ρυθμίσεις που διέπουν το καθεστώς των εργαζόμενων συνταξιούχων και οριοθετήθηκαν με τις απαραίτητες οδηγίες βάσει εγκυκλίου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι:

1. Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦKA που είχαν αναλάβει εργασία πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου (πριν από τις 13 Μαΐου του 2016) και εξαιρούνταν από το ψαλίδι του 60% υπαγόμενοι στο προγενέστερο καθεστώς, διατηρούν το ισχύον καθεστώς τους έως και την 1η Μαρτίου του 2022. Από τον Μάρτιο του 2022 και μετά θα πρέπει να υποστούν το ψαλίδι 30%. Υπενθυμίζεται πως όσοι εξαιρέθηκαν το 2016 από την περικοπή του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέφθηκε τότε στο 60% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, διατηρούν το παλαιότερο καθεστώς, που προβλέπει πως όσοι εργάζονται ως μισθωτοί χάνουν το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη (871 ευρώ - όσοι έχουν υψηλότερη σύνταξη χάνουν το 70% του ποσού που υπερβαίνει τα 871), ενώ όσοι εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες χάνουν εντελώς το ποσό που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια (έως 1.742 ευρώ - όσοι είναι κάτω των 55 χάνουν εντελώς τη σύνταξη).

2. Εξαιρούνται από τη μείωση 30% του ποσού της σύνταξης οι συνταξιούχοι άλλων πλην ΟΓΑ φορέων και του Δημοσίου, των οποίων το ετήσιο εισόδημα από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Επίσης από 1ης Ιουνίου 2020 οι ίδιοι συνταξιούχοι (άλλων φορέων κύριας ασφάλισης πλην ΟΓΑ ή του Δημοσίου) απαλλάσσονται και από την καταβολή εισφορών υπέρ του αγροτικού εισοδήματος που δεν υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ ετησίως.

3. Οι συνταξιούχοι του e-ΕΦΚΑ/NAT που απασχολούνται στο εκπαιδευτικό έργο στη δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση από την 1η.1.2017 έως και την 31η.8.2020 εντάσσονται στο νέο νομοθετικό πλαίσιο και στο ψαλίδι του 30% από 1.9.2020.

Το νέο καθεστώς ισχύει οριζόντια και προβλέπει μείωση της σύνταξης κατά 30% -αντί 60% που ίσχυε μέχρι τον Φεβρουάριο- για όλο το χρονικό διάστημα για το οποίο προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης για τον εργαζόμενο συνταξιούχο. Ειδικότερα, το ποσό της ακαθάριστης σύνταξης, ή συντάξεων σε περίπτωση συρροής, κύριας και επικουρικής, καταβάλλεται μειωμένο κατά 30% για όσο χρονικό διάστημα ο συνταξιούχος απασχολείται και έχει υποχρέωση ασφάλισης στους Κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται στους συνταξιούχους λόγω γήρατος όλων των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων και του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και των προσώπων που λαμβάνουν χορηγία ή βουλευτική σύνταξη, εφόσον για την εργασία προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ. Η μείωση δεν εφαρμόζεται στη σύνταξη στις περιπτώσεις ανάληψης δραστηριότητας για την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ, ακόμη και εάν από την ασκούμενη επαγγελματική δραστηριότητα προκύπτει εισόδημα. Για παράδειγμα οι συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν εργασία ή δραστηριότητα για την οποία είτε λαμβάνουν αμοιβές (π.χ. έξοδα κίνησης) που δεν υπόκεινται βάσει νόμου σε ασφαλιστικές εισφορές ή λαμβάνουν αποδοχές για τις οποίες από την ισχύουσα νομοθεσία υφίσταται δυνατότητα παραίτησης και παραιτούνται του δικαιώματος είσπραξής τους, δεν εμπίπτουν στη μείωση
 
website counter
friend finderplentyoffish.com