Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Επί τάπητος η κρατική επιδότηση των δανείων α΄ κατοικίας

Μετά τη διαπραγμάτευση για τον νέο πτωχευτικό νόμο που μπαίνει στο τραπέζι κυβέρνησης – Θεσμών αυτή την εβδομάδα, οι εννέα ημέρες που απομένουν μέχρι να λήξει ο Ιούνιος θα είναι καθοριστικές για ένα ακόμη ζήτημα που ενδιαφέρει άμεσα τις τράπεζες.



Πρόκειται για το πρόγραμμα της κυβέρνησης για επιδότηση των δόσεων δανείων, συνδεδεμένων με την πρώτη κατοικία, δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Το πρόγραμμα, το οποίο διευρύνει το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση, καθώς έρχεται συμπληρωματικά στην παράταση του καθεστώτος προστασίας του ν. 4605/2019 μέχρι τις 31 Ιουλίου, αναμένεται επίσης να κριθεί από τους Θεσμούς μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε να μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου.

Καθώς το πρόγραμμα αφορά άμεσα τις τράπεζες, δεδομένου ότι θα διασφαλίσει, για ένα σημαντικό διάστημα, την ομαλή πληρωμή δόσεων δανείων που σε διαφορετική περίπτωση θα γίνονταν "κόκκινα", η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δανειοληπτών που θα ενταχθούν στην κρατική επιδότηση είναι κρίσιμη και για τις δύο πλευρές. 

Οι τράπεζες έχουν ορίσει την περίμετρο των δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο της επιδότησης σε 330.000. Πρόκειται για δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία και τα οποία είναι εξυπηρετούμενα, σε ρύθμιση και μη εξυπηρετούμενα, και ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 20 δις. ευρώ. Στις κατηγορίες των εξυπηρετούμενων και των δανείων σε ρύθμιση περιλαμβάνονται 250.000 δάνεια, ενώ τα υπόλοιπα 80.000 είναι "κόκκινα".

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έχει αναφέρει ότι η επιδότηση θα μπορεί να δοθεί μέχρι και για τρία τρίμηνα (δηλ. μέχρι και το α΄ τρίμηνο 2021) και θα υπερβαίνει κατά πολύ το 50%, ενώ το ποσοστό της θα μειώνεται ανά τρίμηνο.

Το ύψος της επιδότησης, αλλά και την τελική περίμετρο των ωφελούμενων δανειοληπτών, πάντως, θα καθορίσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς.

Τη θέση των Θεσμών ενόψει της διαπραγμάτευσης, αντικατοπτρίζει η δήλωση του εκπροσώπου από πλευράς ΕΚΤ για την Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι, ο οποίος "φωτογραφίζει" τους άξονες βιωσιμότητας των δανείων και διασφάλισης της κουλτούρας πληρωμών ως τα όρια μέσα στα οποία θα κινηθεί η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Capital.gr και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το μέτρο της επιδότησης, ο κ. Ντρούντι ανέφερε χαρακτηριστικά: "Υποστηρίζουμε πλήρως τη λήψη καλά σχεδιασμένων, στοχευμένων μέτρων κοινωνικής πολιτικής, όπως απαιτεί η τρέχουσα κατάσταση. Συμφωνούμε ότι τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση την κύρια κατοικία μπορεί να έχουν επηρεαστεί από την κρίση του COVID-19 και ότι κατάλληλα κυβερνητικά μέτρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό κατά προτεραιότητα. Εν προκειμένω, οι ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν νέο προσωρινό σύστημα για την επιδότηση ενυπόθηκων, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων τα οποία εξασφαλίζονται με κύριες κατοικίες για τους πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση. Αυτό είναι θετικό. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, ίσως για πρώτη φορά, αυτό το μέτρο στηρίζει, πρώτα από όλα, τους δανειολήπτες που εξυπηρετούν κανονικά τα δάνειά τους και αναγνωρίζει ότι και αυτοί δικαιούνται στήριξη. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν ισχυρές δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να διασφαλιστεί ότι επιδοτούνται μόνο βιώσιμα δάνεια και ότι περιορίζεται ο δυνητικός αρνητικός αντίκτυπος στην πειθαρχία όσον αφορά την καταβολή πληρωμών".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com