Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

Με τρία "αγκάθια" στους Θεσμούς το σχέδιο νόμου για τον νέο πτωχευτικό

Ορατό είναι το ενδεχόμενο καθυστέρησης, πέραν της 30ής Ιουνίου, για τον νέο πτωχευτικό νόμο φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, καθώς τρία "αγκάθια" μπαίνουν στο σχέδιο της κυβέρνησης να οδηγήσει το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.



Το νομοσχέδιο πρόκειται να σταλεί στους Θεσμούς προς διαπραγμάτευση την ερχόμενη εβδομάδα και όπως όλα δείχνουν, τρία κομβικά σημεία του θα απαιτήσουν συμβιβασμούς και εύρεση πολιτικής λύσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία αυτά σημεία δεν κατάφεραν να γεφυρωθούν στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τις τράπεζες. Οι δύο πλευρές συσκέφθηκαν εκτενώς την Τρίτη και την Πέμπτη, καταλήγοντας σε συμφωνία επί αρκετών διαδικαστικών, αλλά ζωτικών, θεμάτων για τη λειτουργία του νέου πτωχευτικού νόμου. Οι διαπραγματεύσεις της 18ης Ιουνίου, ωστόσο, ανέδειξαν πλήρη διάσταση απόψεων σε τρία μείζονα θέματα:

α) την δυνατότητα πτώχευσης νοικοκυριών με τις προβλέψεις του νέου νόμου,

β) τον χρόνο και τρόπο της απαλλαγής του οφειλέτη που θα πτωχεύει από τα χρέη του, και

γ) τη λειτουργία του κρατικού φορέα που θα αποκτά τις πρώτες κατοικίες των πτωχευσάντων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, τα τρία ανοιχτά σημεία με τα οποία το νομοσχέδιο του νέου πτωχευτικού πηγαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στους Θεσμούς, έχουν ως εξής:

α) Οι τράπεζες δεν δέχονται να εντάσσονται στις προβλέψεις του νέου νόμου και να μπορούν να πτωχεύουν εξωδικαστικά τα νοικοκυριά. Εκτιμούν ότι αυτή η δυνατότητα δεν μπορεί να δίνεται στα νοικοκυριά, όπως θα δίνεται με τον νέο νόμο στις επιχειρήσεις, καθώς τα νοικοκυριά έχουν τη δυνατότητα να επιλύσουν το χρέος τους κατόπιν ρύθμισης με την τράπεζα. Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει δυνατότητα πτώχευσης και για τα νοικοκυριά, οι τράπεζες ζητούν να θεσπιστούν πολύ αυστηρά κριτήρια ώστε να περιορίζεται ασφυκτικά το περιθώριο καταχρηστικής χρήσης του νόμου και επανάληψη "του καταστροφικού για την κουλτούρα πληρωμών και την διόγκωση των κόκκινων δανείων, νόμου Κατσέλη", όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στις συζητήσεις με την κυβέρνηση.

β) Οι τράπεζες αντιτίθενται και στην πρόβλεψη του νόμου ότι ο οφειλέτης θα μπορεί να απαλλάσσεται πλήρως του χρέους του, με την δικαστική απόφαση για την πτώχευσή του. Ζητούν ο οφειλέτης να μην απαλλάσσεται ολικά από το χρέος με την κήρυξη της πτώχευσης, αλλά να βρίσκεται σε "επιτήρηση" κατά τη διάρκεια της τριετίας μέχρι να επανέλθει ξανά στην οικονομική δραστηριότητα.

γ) Οι τράπεζες έχουν ενστάσεις και για τη λειτουργία (όχι την ύπαρξη) του κρατικού φορέα που θα αποκτά την πρώτη κατοικία όσων πτωχεύουν. Ειδικότερα, η κυβέρνηση λέει στις τράπεζες να ειδοποιούν τον κρατικό φορέα για την πτώχευση οφειλέτη και ο φορέας να προβαίνει στην απόκτηση του ακινήτου. Οι τράπεζες, όμως, είναι επιφυλακτικές για το πόσο άμεσα θα μπορεί να δράσει ο κρατικός φορέας και ζητούν να προχωρούν οι ίδιες κανονικά στον πλειστηριασμό του ακινήτου, να το αποκτούν και στη συνέχεια ο κρατικός φορέας να παίρνει το ακίνητο από τις τράπεζες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com