Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Η κρίσιμη προθεσμία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Διορία 4 ημερών (έως και τη Δευτέρα 22 Ιουνίου) έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να καρπωθούν μια σημαντική έκπτωση φόρου. Πρόκειται για την έκπτωση φόρου που αφορά στην αναπλήρωση μέρους τους εισοδήματος που απώλεσαν λόγω του οριζόντιου "κουρέματος" των ενοικίων στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της οικονομίας κατά της κρίσης του κορονοϊού.



Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Δευτέρας να εισέλθουν στο taxisnet και να επιλέξουν την εφαρμογή Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας. Στην εφαρμογή είναι φορτωμένες όλες οι δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μισθώσεων ακινήτων που έχει υποβάλλει ο ιδιοκτήτης.

Σε κάθε δήλωση η οποία είναι σε ισχύ έχει προστεθεί η ηλεκτρονική επιλογή "Δήλωση Covid”. Όταν ο φορολογούμενος επιλέξει τη δήλωση Covid τότε παρουσιάζονται τα στοιχεία της συγκεκριμένης μίσθωσης καθώς και ειδικά "κουτάκια" στα οποία ο φορολογούμενος θα πρέπει να δηλώσει το μίσθωμα που προβλέπεται από το συμφωνητικό μίσθωσης καθώς και το ποσό του μισθώματος που δεν του καταβλήθηκε αναλυτικά για κάθε μήνα, από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο, δηλαδή του μήνες που τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα για την καταπολέμηση της κρίσης του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, δόθηκε σε ορισμένες κατηγορίες ενοικιαστών το δικαίωμα να καταβάλλουν κατά 40% μειωμένο ενοίκιο. Για τους ιδιοκτήτες που υπέστησαν μείωση εισοδήματος προβλέφθηκε η θέσπιση πίστωσης φόρου η οποία θα υπολογίζεται σε ποσοστό 30% επί της απώλειας εισοδήματος.

Για παράδειγμα, αν ένας ιδιοκτήτης δηλώσει συνολική απώλεια εισοδήματος από ενοίκια ύψους 3.000 ευρώ, τότε δικαιούται πίστωση φόρου 30% επί του ποσού αυτού, δηλαδή συνολικά 900 ευρώ. Το ποσό των 900 ευρώ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμό με φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από την 31η Ιουλίου και μετά, όπως για παράδειγμα με τον φετινό φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και τον φετινό ΕΝΦΙΑ. ‘Ετσι, αν το ποσό του φόρου εισοδήματος που καλείται να πληρώσει ο ιδιοκτήτης είναι 2.000 ευρώ, τότε θα αφαιρεθεί το ποσό των 900 ευρώ και θα καταβάλλει τελικά 1.100 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων έδωσε αναλυτικές οδηγίες για τους ιδιοκτήτες που προβλέπουν:

-Μέχρι τη Δευτέρα, 22 Ιουνίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, των οποίων το ενοίκιο μειώθηκε κατά 40% λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, θα πρέπει να υποβάλουν σε νέα ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ "Δήλωση Covid", για τη μεταβολή του μισθώματος κατά τους μήνες που ίσχυσε η αναγκαστική μείωσή του, ώστε να επωφεληθούν από τις σχετικές ευνοϊκές ρυθμίσεις της συμψηφιστικής επιστροφής του 30% της μείωσης που υπέστη κάθε ιδιοκτήτης, με φορολογικές υποχρεώσεις (Φόρου Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ) που θα γεννηθούν από την 31.7.2020 και μετά.

Στη δήλωση αυτή, δεν θα απαιτείται η συνυποβολή στοιχείων της υπεύθυνης δήλωσης του μισθωτή στην ΕΡΓΑΝΗ.

Για τις μειώσεις μισθωμάτων μετά τον Ιούνιο, στο πλαίσιο των ίδιων μέτρων, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να υποβάλουν σχετική δήλωση μέχρι την εικοστή ημέρα του μήνα που αφορά η μείωση. Αν δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική "Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας" για τη μίσθωση αυτή, αυτή πρέπει να προηγηθεί της "Δήλωσης Covid".

Οι αντίστοιχοι ενοικιαστές πρέπει μέχρι την Παρασκευή, 26 Ιουνίου, να δηλώσουν αν αποδέχονται ή όχι τη "Δήλωση Covid".

Για μεταγενέστερες μειώσεις ενοικίου, η αποδοχή ή μη της δήλωσης υποβάλλεται σε τρεις ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης από τον ιδιοκτήτη. Εάν δεν υποβληθεί δήλωση αποδοχής από τον ενοικιαστή, θεωρείται ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή.

Δηλώσεις μη αποδοχής, που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, δεν εμποδίζουν τη χορήγηση των ευεργετημάτων στους ιδιοκτήτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να γίνει διασταύρωση και οι εκατέρωθεν δηλώσεις να οδηγηθούν σε έλεγχο σε μεταγενέστερο χρόνο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com