Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Μικρότερος χρόνος παραγραφής μέσω e-τιμολόγησης

Στην παροχή σημαντικών κινήτρων για την προώθηση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Σε διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σύντμηση του χρόνου παραγραφής φορολογικών υποθέσεων επιχειρήσεων οι οποίες υιοθετούν πλήρως την ηλεκτρονική τιμολόγηση.



Η ηλεκτρονική τιμολόγηση ουσιαστικά επιτρέπει την πλήρη ψηφιοποίηση των εκδιδόμενων και λαμβανόμενων φορολογικών στοιχείων και την καταχώρησή τους στο taxis. Μέσω αυτής της διαδικασίας υπάρχει η φιλοδοξία στο υπουργείο Οικονομικών να εξαλειφθεί η έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων και να περιοριστεί σημαντικά η έκδοση και λήψη εικονικών. Σε κάθε περίπτωση η ηλεκτρονική τιμολόγηση διευκολύνει σημαντικά και όλη τη διαδικασία τήρησης βιβλίων που πλέον αυτοματοποιείται.

Ειδικότερα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή παρέχονται κίνητρα στις επιχειρήσεις που επιλέγουν, κατόπιν υποβολής σχετικής δήλωσης προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου για την έκδοση και λήψη, ή μόνο τη λήψη, παραστατικών πωλήσεων για τα φορολογικά έτη, που αρχίζουν από την 1η.1.2020 μέχρι και το φορολογικό έτος 2022, ως εξής:

- περιορίζεται έως και κατά δύο (2) έτη η προβλεπόμενη πενταετία, εντός της οποίας η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου.

- αποσβένεται πλήρως στο έτος πραγματοποίησής της προσαυξημένη κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την αρχική προμήθεια τεχνικού εξοπλισμού και λογισμικού που απαιτείται για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

- προσαυξάνεται κατά ποσοστό 100% η δαπάνη για την παραγωγή, διαβίβαση και ηλεκτρονική αρχειοθέτηση ηλεκτρονικών τιμολογίων για το πρώτο έτος έκδοσης των παραστατικών πώλησης μέσω ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που αναγνωρίζεται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

- ορίζεται σε σαράντα πέντε (45) ημέρες η προθεσμία σχετικά με τα αιτήματα επιστροφής φόρου, τα οποία αφορούν το φορολογικό έτος ή τα φορολογικά έτη, για τα οποία οι εκδότες επιλέγουν και εφαρμόζουν αποκλειστικά την ηλεκτρονική τιμολόγηση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com