Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Mε επιτόκιο 2,5% η ρύθμιση οφειλών πληττόμενων σε 24 δόσεις - Παράταση επάρκειας κρατικών διαθεσίμων ως το τέλος του έτους

Την παράταση της επάρκειας κρατικών διαθεσίμων έως το τέλος του έτους έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο Παραπολιτικά FM. 



Εξήγησε πως αυτή η παράταση προέρχεται από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (έκδοση ομολόγων και εντόκων αλλά και σχετικά μικρότερη καθίζηση εσόδων) και από κονδύλια της ΕΕ που έχουν ήδη αποφασισθεί (SURE ΕΣΠΑ και ΕΤΕπ) ξεκαθαρίζοντας πως τα 32 δισ. ευρώ  από το σχέδιο ανάκαμψης δεν θα έρθουν πριν από το 2021. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν προϋποθέσεις από τα κράτη του Βορρά και τάχθηκε υπέρ της πρότασης  της Κομισιόν.

Ο ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε πως το επιτόκιο για τη ρύθμιση οφειλών των πληττόμενων αν επιλέξουν τις 24 δόσεις θα είναι 2,5%, ενώ προσδιόρισε  για το τέλος Ιουνίου τα νεότερα για τη "γενναία", όπως την χαρακτήρισε, μείωση της προκαταβολής φόρου με στόχο την υλοποίηση του μέτρου έως τα μέσα Ιουλίου.

Προανήγγειλε επίσης την επαναφορά της έκπτωσης 2% στην πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων και άφησε ανοικτό ένα  "παράθυρο" για παράταση ή και για ενίσχυση  του προγράμματος "Συν-εργασία". Έμφαση έδωσε ο ΥΠΟΙΚ στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά από το 2021 και μετά, αλλά και στη μείωση των φόρων.

Είπε πως η πολιτική αυτή θα συνοδεύεται από ένα πλέγμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου όταν βεβαίως το επιστρέψουν οι συνθήκες (σ.σ. να είναι ανταγωνιστικά τα τιμήματα) δίδοντας έμφαση στη πώληση του 30% του ΔΑΑ.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια καταβολής της Επιστρεπτέας Νο2 ποσού άνω των 1,4 δισ. ευρώ στις 7-10 Ιουλίου "αν πάνε καλά οι πλατφόρμες". Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων απευθείας από το κράτος με την αναβολή πληρωμής υποχρεώσεων, στα δάνεια των 25.000 ευρώ και για την Επιστρεπτέα. Εξήγησε πως  55.000  επιχειρήσεις μοιράστηκαν περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ στον πρώτο κύκλο της Επιστρεπτέας, δηλαδή κατά μέσο όρο 11.000 ευρώ ανά επιχείρηση "κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν τις προηγούμενες δεκαετίες άμεσα από το δημόσιο".

"Πράγματι υπήρχαν δυσλειτουργίες και πράγματι πολλές φορές η ηγεσία της κυβέρνησης έχει πει ότι επιθυμούμε να συμβαδίσουμε στις ταχύτητες με το τραπεζικό σύστημα" ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Πρόσθεσε ωστόσο πως "όμως είναι αλήθεια ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι τέτοιο που πάρα πολλές επιχειρήσεις έχουν αποταθεί στο τραπεζικό σύστημα όταν οι διαθέσιμοι πόροι είναι λιγότεροι. "Εκτιμώ ότι αυτά τα εργαλεία έχουν πιάσει τόπο" είπε μιλώντας για τα δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας αν και παραδέχθηκε πως δεν γίνονται στην "ένταση και έκταση που θα επιθυμούσαμε".

Συγκρατημένη η μείωση εσόδων
Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε και για επικαιροποίηση των δεδομένων για το ύψος της κρίσης και για την πορεία της οικονομίας σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και για "καύσιμα" που πρέπει να "μείνουν στην άκρη" για δυνητικούς κινδύνους που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον. Ανέφερε πως με τις 2 εξόδους στις αγορές και με τα έντοκα ενισχύθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα. Επιπλέον,  η εκτίμηση για μείωση εσόδων στον Κρατικό προϋπολογισμό της τάξης περίπου του 40% σε μηνιαία βάση τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο ήταν τελικά πιο απαισιόδοξη από τα εκ των υστέρων δεδομένα: η πτώση ήταν μικρότερη τον Μάιο (33%) και τους προηγούμενους μήνες ήταν 16% και  9% "διότι δώσαμε κίνητρα στους φορολογούμενους να πληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους". "Εκτιμούμε ότι η χώρα δεν θα έχει κανένα ταμειακό πρόβλημα φέτος ακόμα και στο δυσμενές σενάριο" ανέφερε.

Μιλώντας για τα 32 δισ. ευρώ σημείωσε πως οι συζητήσεις που γίνονται "είναι δύσκολες, υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (την οποία στηρίζει Ελλάδα) και των κρατών του Βορρά που υποστηρίζουν πως θα πρέπει να είναι κυρίως δάνεια που θα συνοδεύονται από αυστηρές προϋποθέσεις. Ευχήθηκε το συντομότερο δυνατό να κλείσει αυτή η συμφωνία και να είναι πολύ κοντά στην ευρωπαϊκή πρόταση. Είπε πως αν μπουν οποιεσδήποτε προϋποθέσεις "θα είναι σίγουρα οι ίδιες για όλες τις χώρες της Ευρώπης", δεν θα είναι κάποιες ιδιαίτερες σε κράτη όπως η Ελλάδα που είναι σε ενισχυμένη εποπτεία.

Για το πρόγραμμα "Συν-εργασία" ανέφερε πως "είμαστε εδώ ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση να το εμπλουτίσουμε, να το ενισχύσουμε ή να το επεκτείνουμε λαμβάνοντας υπόψη τόσο την οικονομική κρίση όσο και την πραγματική οικονομία. Αλλά φυσικά και τα δημοσιονομικά και ταμειακά διαθέσιμα της χώρας".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com