Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Έρχονται άμεσες αλλαγές στη φορολογία

Παρεμβάσεις στο φορολογικό πλαίσιο για τη στήριξη της αγοράς δρομολογεί άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.



Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, έρχεται και δεύτερο πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Ειλημμένες είναι οι αποφάσεις για:

-την άμεση μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το τρέχον έτος.

Η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ανέρχεται σήμερα σε 100% του φόρου ο οποίος προκύπτει για το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Με βάση το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο και αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος πρόκειται να μειωθεί ή ακόμη και να μηδενιστεί.

Το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε επιχείρηση ή ελεύθερο επαγγελματία με βάση το ποσοστό μείωσης των ακαθάριστων εσόδων τους το πρώτο φετινό εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες εμφανίζουν ζημιές η προκαταβολή φόρου θα μηδενίζεται

-την θέσπιση ειδικών φορολογικών κινήτρων για την προσέλκυση αλλοδαπών συνταξιούχων για μόνιμη εγκατάσταση και μεταφορά της φορολογικής τους έδρας στην Ελλάδα.

Το κίνητρο θα πάρει τη μορφή της θέσπισης επίπεδου (flat) συντελεστή υπολογισμού του φόρου εισοδήματος.

Ο φορολογικός συντελεστής με τον οποίο θα φορολογείται η σύνταξη που λαμβάνει ο αλλοδαπός συνταξιούχος στο εξωτερικό θα ανέρχεται σε 7%-10%  Η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να έρθουν και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα συνταξιούχοι κυρίως από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Εφόσον το κίνητρο αποδειχθεί αποτελεσματικό θα δοθεί ένα πρόσθετο μπόνους στην ελληνική οικονομία, καθώς οι αλλοδαποί συνταξιούχοι θα μεταφέρουν τα εισοδήματά τους στην Ελλάδα, ενώ θα τονωθεί και η ελληνική αγορά ακινήτων με αγορές και ενοικιάσεις κατοικιών.

-παρεμβάσεις βελτίωσης του προγράμματος επιδότησης της εκ περιτροπής απασχόλησης για τις επιχειρήσεις.

Οι βελτιώσεις οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα αφορούν στην παράταση της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com