Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

Χρ. Σταϊκούρας: Πώς θα οικοδομηθεί το νέο αναπτυξιακό πρότυπο

Το πλέγμα των πολιτικών που θα επιτρέψουν να οικοδομήσει η Ελλάδα «ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, αξιοποιώντας κατά τον βέλτιστο τρόπο, τα διαθέσιμα εγχώρια και ευρωπαϊκά μέσα και πόρους, με όραμα, υπευθυνότητα, διαφάνεια και κοινωνική δικαιοσύνη», ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη σημερινή ομιλία του στο «10th Nicosia Economic Congress».



Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι η οικοδόμηση του νέου αυτού προτύπου – απαλλαγμένου από τις αδυναμίες και τις παθογένειες του παρελθόντος, βασισμένου σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, στην εξωστρέφεια, σε κλάδους και τομείς όπου η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, ώστε η χώρα μας να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας –  αποτελεί ένα ιδιαίτερα απαιτητικό «στοίχημα». Δήλωσε, όμως, πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα κερδίσει το «στοίχημα» αυτό.

Ο ΥΠΟΙΚ εξέφρασε την ίδια βεβαιότητα και για την Κύπρο. «Ελλάδα και Κύπρος έχουν αποδείξει ότι ξέρουν πώς να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις προκλήσεις – οικονομικές και γεωπολιτικές – προς όφελος των πολιτών τους. Έχουν, επίσης, αποδείξει ότι αποτελούν βασικούς πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου, έχοντας πολλά να προσφέρουν σε ολόκληρη την Ευρώπη» είπε.

Ο κ. Σταϊκούρας περιέγραψε πώς η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού ανέκοψε την αναπτυξιακή δυναμική που είχε αρχίσει να αποκτά η ελληνική οικονομία το 2ο εξάμηνο του 2019 και έως τις αρχές του 2020 και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δίνουν από την πρώτη στιγμή, με προνοητικότητα, μεθοδικότητα και αίσθημα δικαίου, τη μάχη αυτή, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό, ολοκληρωμένο σχέδιο».

Επισήμανε ακόμη πως η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα και στη μετά-κορωνοϊό εποχή. «Όσο η οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται και να αποκαθίσταται, τόσο θα δρομολογούμε πολιτικές με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, πάνω στη βάση τόσο της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, την οποία με κόπο χτίσαμε, όσο και της ενίσχυσης της παραγωγικότητας και της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μέσω φιλο-αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

Όπως ανέφερε ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών στις κυριότερες πολιτικές της κυβέρνησης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

Η εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με τη σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών και, πρωτίστως, ασφαλιστικών εισφορών.
Η προώθηση ενός νέου πλαισίου αντιμετώπισης του υψηλού – συσσωρευμένου – ιδιωτικού χρέους, με πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με αποτελεσματικότητα αλλά και κοινωνική δικαιοσύνη το πρόβλημα.
Η ενίσχυση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος.
Η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου και της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος θα περιορίσει τη γραφειοκρατία.
Ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της οικονομίας, με κατάθεση και ψήφιση σειράς νομοσχεδίων που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός νέου, βελτιωμένου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας κ.ά.
Η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν το κανονιστικό πλαίσιο για το επιχειρείν, το δικαστικό σύστημα, τη διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων, την αγροτική πολιτική κ.ά.
Η πραγματοποίηση επενδύσεων στις υποδομές, με έμφαση στην πράσινη οικονομία, επί τη βάσει του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com