Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Προσλαμβάνονται 1.700 νοσηλευτές

Την πρόσληψη 1.700 νοσηλευτών μέσα στις επόμενες εβδομάδες, άλλες 1.400 προσλήψεις εντός του έτους και επιπλέον 3.000 το 2010, με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών, προανήγγειλε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.


Όπως είπε η κ. Ξενογιαννακοπούλου προωθείται το πρόγραμμα για γρήγορη πρόσληψη νοσηλευτών, «κοιτούμε όμως πως μπορούμε πολύ γρήγορα να ενεργοποιήσουμε τις ανενεργές κλίνες». Υπάρχουν ατέλειες και αδυναμίες στο χώρο της υγείας, παραδέχθηκε, αναφέροντας χαρακτηριστικά, ότι υπάρχουν 100 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες είναι εξοπλισμένες, ωστόσο δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης νοσηλευτών.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για «μαύρη τρύπα στο σύστημα υγείας στη χώρα μας, το οποίο έχει απαξιωθεί τα τελευταία χρόνια», διευκρινίζοντας: «Το χρέος μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, γιατί τώρα είναι μεγαλύτερο δυστυχώς, τυπικά είναι στα 6,2 δισ. ευρώ. Σίγουρα έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, απλώς δεν έχουμε τα πλήρη στοιχεία. Εχουμε ήδη μία συνεννόηση και συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να γίνει ένας διακανονισμός, μία διαπραγμάτευση και ρύθμιση αυτού του χρέους με μία σοβαρή έκπτωση μέχρι το τέλος του χρόνου, ταυτόχρονα όμως δεν αρκεί αυτό. Δεν αρκεί να κάνουμε μία εξυγίανση πρόσκαιρη και να συνεχίσουν οι πιστώσεις του Ελληνα φορολογούμενου να πηγαίνουν σε ένα πιθάρι δίχως πάτο. Αρα ταυτόχρονα προωθούμε την αλλαγή του συστήματος προμηθειών και τη λίστα φαρμάκου, η οποία θα κάνει μία τεράστια εξοικονόμηση στο σύστημα».

Σε ό,τι αφορά τον ιό της νέας γρίπης, η κ. Ξενογιαννακοπούλου εμφανίστηκε καθησυχαστική, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι πρέπει να υπάρχει μία «πολύ σοβαρή επαγρύπνηση και ετοιμότητα, με την έννοια ότι μπορεί να είχαμε το προνόμιο ενός καλού καιρού μέχρι στιγμής, αλλά ο χειμώνας είναι μπροστά μας. Αρα εμείς οφείλουμε σε αυτό το θέμα να είμαστε έτοιμοι».

Η υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκινά στις 16 Νοεμβρίου για το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και αμέσως μετά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου κατά προτεραιότητα.

O εμβολιασμός είναι εθελοντικός, υπενθύμισε, προτρέποντας παράλληλα «τους συμπολίτες που έχουν κάποιο λόγο, εφόσον έχουν κάποια ασθένεια, ή είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να τρέξουν πρώτοι», τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι δωρεάν.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com