Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Οι φόροι και οι παροχές του νέου προϋπολογισμού

Στα 53,65 δισεκατομμύρια ευρώ θα διαμορφωθούν τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού σύμφωνα με το προσχέδιο που παρουσίασε σήμερα η κυβέρνηση. Το ποσό είναι κατά 4,5 δισ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με τα έσοδα του 2009. Θα συγκεντρωθεί κυρίως από φόρους. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε νέα αύξηση στις συντάξεις του ΟΓΑ αλλά και στα επιδόματα ανεργίας. Απέκλεισε όμως -τουλάχιστον προς το παρόν- τις αλλαγές στο ΕΚΑΣ επικαλούμενος τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.


Αποκλειστικά από τα φορολογικά έσοδα, η κυβέρνηση προσδοκά στη συγκέντρωση 3,7 δισ. ευρώ. Αυτά θα προέλθουν:

* Από την ενεργοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Προϋπολογίζονται πρόσθετα έσοδα 1,2 δισ. ευρώ. Προγραμματίζεται να εισπραχθούν με αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και κυνηγητό σε όσους έχουν χρέη στο δημόσιο.
* Από το νέο πλαίσιο φορολόγησης των εισοδημάτων και της περιουσίας αλλά και τις αυξήσεις σε ορισμένους ειδικούς φόρους (τσιγάρα, ποτά κλπ). Το 1,5 δισ. ευρώ που έχει εγγραφεί, θα εισπραχθεί μέσω της νέας φορολογικής κλίμακας (σ.σ ο Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι θα αφορά στα εισοδήματα του 2010 ακόμη και αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς), την επαναφορά του ΦΜΑΠ από την 1η Ιανουαρίου 2010, την αύξηση των ειδικών φόρων σε τσιγάρα και ποτά αλλά και την αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης πολλών εισοδημάτων. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι προωθείται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης αλλά και η φορολόγηση των μερισμάτων που διανέμουν οι επιχειρήσεις με βάση τη φορολογική κλίμακα. Στην συνέντευξη τύπου μετά την παρουσίαση του προσχεδίου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι η αύξηση στους ειδικούς φόρους του καπνού και των οινοπνευματωδών ποτών, θα είναι της τάξεως του 10%. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει άμεση αύξηση στον φόρο των καυσίμων (πετρελαίου). Και τούτο διότι, όπως ανέφερε ο υπουργός, οι πολίτες έχουν ήδη επιβαρυνθεί από την αύξηση των τελών κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη φορολογία των καταθέσεων και είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Πρόσθετα έσοδα θα προέλθουν και από την κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών.Για τον φόρο στην υπεραξία από την πώληση μετοχών, ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα παράταση στην ημερομηνία έναρξης ισχύος της σχετικής διάταξης (σ.σ κανονικά πρέπει να ενεργοποιηθεί την 1/1/2010) λόγω τεχνικών δυσκολιών.
* Την εισφορά κοινωνικής ευθύνης από τις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις. Το ένα δισ. ευρώ, θα πιστωθεί στον προϋπολογισμό του 2010. Τα νομικά πρόσωπα αναμένεται να αποδώσουν λιγότερους φόρους την επόμενη χρονιά κατά 7,2% και αυτό αποδίδεται από τον αρμόδιο υφυπουργό Φ. Σαχινίδη στα μειωμένα επιχειρηματικά κέρδη λόγω κρίσης αλλά και την αυξημένη παρακράτηση φόρου που ισχύει από πέρυσι.



Εκτός από τη χορήγηση του επιδόματος αλληλεγγύης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα την υλοποίηση και άλλων προεκλογικών της δεσμεύσεων. Ειδικότερα:

1. Θα αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις με ρυθμό υψηλότερο από αυτό του πληθωρισμού ο οποίος για το 2010 εκτιμάται στο 1,4%. Το ποσοστό της αύξησης, προσδιορίστηκε από τον Γ. Παπακωνσταντίνου στο 1,5%
2. Θα αυξηθεί το επίδομα ανεργίας ώστε σταδιακά να φτάσει στο 70% του βασικού μισθού
3. Θα αυξηθεί η αγροτική σύνταξη κατά 20 ευρώ από την 1/07/2010. Θα έχει προηγηθεί η αύξησή της κατά 30 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου του 2009.
4. Θα αυξηθεί η επιστροφή του Φ.Π.Α των αγροτών από 7% σε 11%

Στην συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση του προσχεδίου ο κ Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει σε αυτή τη φάση την αύξηση ή τη διεύρυνση των κλιμακίων του ΕΚΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχετικό κονδύλι στο προσχέδιο για το 2010 παραμένει αμετάβλητο συγκριτικά με το 2009 στα 1,14 δισ. ευρώ.

Επίσης, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε:

* Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την απασχόληση των νέων
* την πρόσληψη 3000 νοσηλευτών στο ΕΣΥ
* Την αύξηση των δαπανών για την παιδεία κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο κατάργησης του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής με την αιτιολογία ότι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com