Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Τέλος στο «φακελάκι» με σχέδιο ελέγχου όλων των εγχειρήσεων

Νέο σύστημα για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων στο ΕΣΥ, προβλέπει, μεταξύ άλλων, σχέδιο του υπουργείου Υγείας, με σκοπό να καταπολεμήσει τη διαφθορά και το «φακελάκι».




Πλέον θα υπάρχει λίστα με τη διαθεσιμότητα των χειρουργείων και των γιατρών καθώς και με τα περιστατικά που πρέπει να χειρουργηθούν, σε κάθε νοσοκομείο. Μάλιστα το χειρουργείο θα «δεσμεύεται» από το τμήμα που γίνεται η παραπομπή και θα είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, δημιουργείται διαδικτυακή πλατφόρμα για τις καταγγελίες πολιτών αναφορικά με «φακελάκια».

Χθες ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης μιλώντας στο συνέδριο για τη διαφθορά στην Υγεία ανακοίνωσε ότι «το επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα της υγείας στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής καταπολέμησης της διαφθοράς».
Τέλος στο «φακελάκι» με σχέδιο ελέγχου όλων των εγχειρήσεων

Όπως είπε, «βασική μας θέση είναι ότι στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση της διαφθοράς στον χώρο της υγείας γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αν κανείς αντιμετωπίσει τα δομικά προβλήματα τα οποία οδηγούν ενδεχομένως σε παραβατικές συμπεριφορές». Ενδεικτικά ανέφερε το «φακελάκι» που απαιτείται συνήθως εκβιαστικά από γιατρούς, προκειμένου να κάνουν ένα χειρουργείο.

Σύμφωνα με τον υπουργό το «φακελάκι» «κυρίως ζητείται γιατί υπάρχει καθυστέρηση και υπάρχουν αναμονές στα ιατρεία. Επομένως, όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο το σύστημα υγείας, βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του γιατρού ο προσδιορισμός του χρόνου που θα χειρουργηθεί ο ασθενής».

Ο κ. Βορίδης αναφερόμενος στο νέο σύστημα διαχείρισης χειρουργείων, διευκρίνισε ότι «ουσιαστικά θα γίνεται μία δέσμευση του χειρουργείου ήδη από το κέντρο υγείας που παραπέμπει ή από το τμήμα εκτάκτων περιστατικών που παραπέμπει. Αυτό θα είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, όλοι θα γνωρίζουν σε όλα τα σημεία σε ποιο χειρουργείο χειρουργεί ο τάδε γιατρός, καθώς και τη χρονική σειρά προτεραιότητας».

Και συμπλήρωσε: «Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, εξαλείφει αντικειμενικά, εφ' όσον είναι διαφανές, τη δυνατότητα διαφθοράς».

Υποστήριξε ωστόσο ότι δεν επαρκούν τέτοιου τύπου δομικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το θέμα της διαφθοράς στον χώρο της υγείας, καθώς -όπως είπε- «υπάρχουν εγγενείς, στην ανθρώπινη φύση, παραβατικές συμπεριφορές και υπό αυτή την έννοια πάντοτε χρειαζόμαστε ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο να είναι επαρκές και αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της διαφθοράς».

Οπλοστάσιο
Κατά τον υπουργό, στην Ελλάδα υπάρχει επαρκές ποινικό οπλοστάσιο για να αντιμετωπίσουμε τη διαφθορά, αλλά «θα πρέπει να εστιάσουμε στην πειθαρχική διαδικασία». Για ορισμένα αδικήματα -πρόσθεσε- είναι αρκετά επιεικείς οι ποινές και σε άλλες περιπτώσεις δεν είναι επαρκώς προσδιορισμένες «και επομένως δημιουργούμε περιθώρια νομικών προσφυγών που ευδοκιμούν εξαιτίας του αόριστου χαρακτήρα ορισμένες φορές της δίωξης».

Ειδική αναφορά έκανε στα πειθαρχικά συμβούλια «που δεν λειτουργούν με τον τρόπο που θα έπρεπε να λειτουργούν», «στην αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού» καθώς και στους πολίτες, οι οποίοι «είναι πολύ σημαντικό να βγουν μπροστά και να μιλήσουν». Ο κ. Βορίδης ανακοίνωσε μάλιστα τη δημιουργία ειδικού ιστότοπου, όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες για να καταθέσουν επώνυμα και υπεύθυνα τις καταγγελίες τους, προκειμένου αυτές να ελέγχονται.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com