Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Οι εύκολες λύσεις στοιχίζουν

Στην... πεπατημένη «λύση» της αύξησης της φορολογίας στα ποτά και τα τσιγάρα φαίνεται ότι προσφεύγει ο υπουργός Υγείας, δηλώνοντας ότι με τα έσοδα θα μπορέσει να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες στον τομέα της Υγείας.



Μάλιστα, για να προλάβει τις όποιες αντιδράσεις, υιοθετεί και προβάλλει «δικαιολογίες», όπως ότι έτσι θα μειωθεί η συμμετοχή των πολιτών με χαμηλά εισοδήματα στη φαρμακευτική δαπάνη.

Η εύκολη λύση των αυξήσεων του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού και στα ποτά έχει εφαρμοστεί κατά κόρον τα τελευταία χρόνια, ειδικά στα χρόνια της κρίσης. Ουσιαστικά αυτού του είδους οι κινήσεις αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές. Όχι γιατί οι πρόσθετες εισπράξεις του Δημοσίου ήταν σχετικά περιορισμένες, αλλά γιατί τα έσοδα που χάθηκαν από το «φούντωμα» του λαθρεμπορίου ήταν πολύ περισσότερα.

Για την περίοδο 2009-2013 εκτιμάται ότι οι λαθραίες και... αφορολόγητες πωλήσεις από το 5% της αγοράς καλύπτουν πλέον το... 22% της συνολικής αγοράς καπνικών! Σύμφωνα δε με έρευνα του ΙΟΒΕ, την ίδια περίοδο οι διαφυγόντες φόροι μόνο από τα προϊόντα καπνού ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ το 2014 υπερέβησαν τα 700 εκατ. ευρώ!

Πριν ο υπουργός προχωρήσει... μονομερώς σε τέτοιου είδους εξαγγελίες, θα ήταν καλό να έχει υπάρξει συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών και, το κυριότερο, προηγουμένως να έχουν γίνει όλες οι κινήσεις για να εντοπιστούν επ' ακριβώς, εάν και πού υπάρχουν ακόμη «μαύρες τρύπες» στον πίθο των Δαναΐδων. Προχειρότητες με την Υγεία δεν πρέπει να υπάρξουν. Το κύριο δεν είναι να αυξάνουμε τους φόρους, που σε τελική ανάλυση οδηγούν σε μείωση της επίσημης κατανάλωσης, άρα και των συνολικών εσόδων του Δημοσίου, και τρέφουν το λαθρεμπόριο. Οι εύκολες λύσεις έχουν σοβαρές παρενέργειες, μακροπρόθεσμα. Το δύσκολο είναι να γίνει δουλειά «μυρμηγκιού» που και τα «πιράνχας» θα εξαλείψει οριστικά και θα φέρει πρόσθετα έσοδα σε μόνιμη βάση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com