Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Υγιείς πολίτες σε «άρρωστο» κράτος

Ενας Ινδός σοφιστής είχε γράψει κάποτε: «Δεν είναι δείγμα υγείας να είσαι καλά προσαρμοσμένος σε μια βαθιά άρρωστη κοινωνία».





Πόσο «Ελληνας» θα αισθανόταν αν διάβαζε τα στοιχεία που αποκαλύπτουν τις τεράστιες δαπάνες οι οποίες γίνονται καθημερινά για εξετάσεις και φάρμακα που δεν χρειαζόμαστε ποτέ.

Μέσα σε ένα χρόνο πραγματοποιήθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο αξονικές που κόστισαν περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ, ενώ πρέπει να προστεθούν κι άλλες 580 χιλιάδες μαγνητικές εξετάσεις και άλλα 640 χιλιάδες triplex. Οπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης, το 2012 πληρώσαμε 370 εκατ. ευρώ για διαγνωστικές δαπάνες, το 2013, 500 εκατ. ευρώ, ενώ το 2014 θα φτάσουμε τα 650 εκατ. ευρώ, αν δεν γίνει κάποια παρέμβαση.

Αποκάλυψε επίσης ότι συγκριτικά οι Ελληνες κάνουν πέντε φορές περισσότερες αξονικές απ' ό,τι οι Γερμανοί. Επίσημα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι στο εξωτερικό το όριο ηλικίας για τεστ ΠΑΠ είναι το 25ο έτος, ενώ στην Ελλάδα είναι το 20ό.

Το ερώτημα που τίθεται εύκολα είναι το εξής: Είμαστε ένας... άρρωστος λαός ή τελικά έχουμε ένα «άρρωστο» Σύστημα Υγείας;

Ασφαλώς και οι Ελληνες χαρακτηρίζονται από φόβο απέναντι στις ασθένειες. Πηγαίνουν πολύ συχνά στους γιατρούς, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων και δέχονται με περισσή ευκολία ό,τι τους συμβουλεύει ο γιατρός. Και ό,τι τους... συνταγογραφεί, θα έλεγε κάποιος περισσότερο γνώστης του ΕΣΥ.

Επειδή, λοιπόν, είναι αδύνατον να είναι όλοι οι Ελληνες άρρωστοι και να καταφεύγουν μαζικά σε διαγνωστικές εξετάσεις, κι επειδή ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει καθώς δεν μπορεί να αντέξει την τεράστια αυτή ετήσια δαπάνη, το κράτος οφείλει να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα.

Το πρώτο είναι η ενημέρωση των πολιτών, ώστε να πάψουν να φορτώνουν το ασφαλιστικό σύστημα με άχρηστες εξετάσεις και φάρμακα.

Το δεύτερο και πιο ουσιαστικό, όμως, είναι να εξαφανίσουν όλο αυτό το κύκλωμα γιατρών και διαγνωστικών κέντρων που έχουν στήσει «πάρτι» στην Υγεία. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ήταν το πρώτο βήμα που αποκάλυψε γιατρούς που συστηματικά κλέβουν το κράτος, αλλά δεν αρκεί. Αν δεν υπάρξει εξορθολογισμός των δαπανών στον χώρο της Υγείας, απλά το σύστημα θα καταρρεύσει. Και τότε κανείς δεν θα μπορεί να κάνει εξετάσεις, ακόμη κι αν είναι απολύτως απαραίτητες.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com