Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Στον «αέρα» οι διορισμοί 20.000 μόνιμων εκπαιδευτικών

Στον «αέρα» βρίσκεται το ζήτημα των 20.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, για τις οποίες είχε δεσμευθεί ο τέως υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.



Ο διάδοχός του, Κώστας Γαβρόγλου στην πρώτη συνάντηση που είχε χθες με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των δασκάλων (ΔΟΕ) και των καθηγητών (ΟΛΜΕ) το μόνο για το οποίο δεσμεύθηκε είναι ότι, στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, το αίτημα τέθηκε για πρώτη φορά γραπτώς και έγινε αποδεκτή η ανάγκη διορισμού μονίμων εκπαιδευτικών. Η τελική έκβασή του, όμως, συναρτάται άμεσα από την πορεία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η αξιολόγηση, που θα ξεκινήσει το 2017, θα αφορά αποκλειστικά και μόνο τα στελέχη της εκπαίδευσης. Πρόκειται για περίπου 20.000 στελέχη, τα οποία κατέχουν διοικητικές θέσεις ευθύνης στην εκπαίδευση: από τους 13 Περιφερειακούς Διευθυντές, τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και τους σχολικούς συμβούλους έως και τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Θα ακολουθήσει η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων της χώρας, το θεσμικό πλαίσιο της οποίας -όπως είπε ο υπουργός- θα αποκρυσταλλωθεί μετά από διάλογο με τις ομοσπονδίες. Σε ό,τι αφορά το «φλέγον» ζήτημα της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ο υπουργός απέφυγε να κάνει οιαδήποτε αναφορά δημιουργώντας, έτσι, την εντύπωση ότι δεν υπάρχει σχέδιο να εφαρμοστεί.

Από την πλευρά τους, ωστόσο, οι ομοσπονδίες των δασκάλων και των καθηγητών εκφράζουν επιφυλάξεις απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Καθώς δε, ούτε χθες τους κοινοποιήθηκε το τριετές σχέδιο για την Παιδεία που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ μιλούν για «κρυφή» ατζέντα και προειλημμένες αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι το τριετές σχέδιο περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με έμφαση τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, τις πανελλήνιες εξετάσεις και το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Το ζήτημα αυτό προκαλεί την οξύτατη αντίδραση της ΟΛΜΕ, η οποία έχει ήδη απορρίψει τις σχετικές προτάσεις που κατέθεσε η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, υπό την προεδρία του Αντώνη Λιάκου, χαρακτηρίζοντάς τες ως «απαράδεκτες». Εν τω μεταξύ, οι ομοσπονδίες εκφράζουν την ανησυχία τους για τον πρόσφατο νόμο που αφορά στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, τονίζοντας πως εάν οι διατάξεις του ισχύσουν και για τους εκπαιδευτικούς, τότε θα υπάρξουν ανατροπές στο καθεστώς των αποσπάσεων για χιλιάδες δασκάλους και καθηγητές.

Κρίσιμο ραντεβού
Μετά τους εκπαιδευτικούς, το επόμενο κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Παιδείας θα είναι με το προεδρείο της συνόδου πρυτάνεων την προσεχή Δευτέρα. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων που, τα προηγούμενα χρόνια, είναι συνεχώς μειούμενη. Μάλιστα, χθες η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα στο οποίο παρατηρεί «ότι η συνεχώς αυξανόμενη οικονομική δυσχέρεια του Ιδρύματος καθιστά την καθημερινή λειτουργία του οριακά δυνατή. Με τις συνεχείς περικοπές του τακτικού προϋπολογισμού και των δημοσίων επενδύσεων του πανεπιστημίου μας, η πολιτεία δεν έχει λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες και αυξημένες ανάγκες του ιδρύματος που ενδεικτικά απορρέουν από την ένταξη του καταργηθέντος Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο και την υποχρέωση για ισότιμη αντιμετώπιση όλων των φοιτητών του, τη γεωγραφική θέση και το μέγεθος της Πανεπιστημιούπολης με τις επιτακτικές ανάγκες για συντήρηση και ασφάλεια και την έλλειψη άλλων πηγών εσόδων από δωρεές, χορηγίες κ.λπ.».

Η Σύγκλητος κάλεσε την πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα για τη διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου Πατρών και την προστασία της απρόσκοπτης και ομαλής λειτουργίας του.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com