Κάθε τέτοια περίοδο, στο τέλος ενός χρόνου και στο ξεκίνημα του νέου, είναι σύνηθες το φαινόμενο να μιλάμε για την κρισιμότητα της νέας περιόδου.
Αυτή τη φορά όμως, όπως όλα δείχνουν , το νέο έτος θα είναι πράγματι πολύ κρίσιμο και καθοριστικό για τη συνολική πορεία της χώρας, αλλά και για πολλά επιμέρους θέματα. Οι λόγοι είναι προφανείς.
Το 2016 κλείνει, αλλά, πολλά θέματα παραμένουν «ανοικτά» για να αντιμετωπιστούν μέσα στο 2017 και μάλιστα πολλά από αυτά τους πρώτους κιόλας μήνες. Η δεύτερη αξιολόγηση είναι από αυτά τα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, παρά τις προβλέψεις κυβερνητικών παραγόντων ότι οι διαδικασίες θα είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Νοεμβρίου.
Από μόνο του το γεγονός αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα με πολλαπλές συνέπειες.
Συνέπειες πολιτικές, με πιθανές εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, αφού όσο δεν «κλείνει» η αξιολόγηση, παραμένει «ανοικτό» ακόμη και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, όσο κι αν αυτή τη στιγμή οι πιθανότητες είναι μικρές.
Συνέπειες οικονομικές, αφού η αγορά δυσκολεύεται να λειτουργήσει ομαλά και να ανοίξει μια χαραμάδα επιχειρηματικών πρωτοβουλιών στον τομέα των επενδύσεων.
Όσο το πολιτικό σκηνικό εμφανίζεται ρευστό και αβέβαιο, κανένας δεν είναι διατεθειμένος να ρισκάρει και για τίποτα.
Δεν είναι βέβαια το ζήτημα μόνο να «κλείσει» η αξιολόγηση. Το πώς θα κλείσει έχει ιδιαίτερη σημασία. Γιατί εάν ζητηθούν και εφαρμοστούν μέτρα που ανατροφοδοτούν την ύφεση και τη λιτότητα , είναι βέβαιο ότι θα αργήσει να φανεί φως στο... τούνελ.
H παραπέρα μείωση συντάξεων και μισθών, η μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους , εφόσον εφαρμοστούν, οδηγούν σε νέο αδιέξοδο. Όμως, δεν είναι μόνο αυτά που περιμένουμε να αποφασιστούν στα πλαίσια της όποιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές
Είναι και όσα έχουν, ήδη, αποφασιστεί και η εφαρμογή τους θα δοκιμαστεί εντός του 2017. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο το νέο έτος κρίνεται καθοριστικό όχι μόνο για το έτος αυτό, αλλά, για πολλά χρόνια ακόμη.
Η απόφαση της Κυβέρνησης και οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες έγιναν και αφορούν στη διπλή επί της ουσίας φορολόγηση για ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες, εμπόρους, αγρότες κ.λπ. έχει ήδη δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και σε πολλούς κρίσιμους τομείς της οικονομίας.
Η ευθεία σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τα εισοδήματα αποτελεί οπωσδήποτε νέο φόρο με διπλή συνέπεια.
Η πρώτη συνέπεια είναι, ασφαλώς, η μεγάλη επιβάρυνση για όσους συνεχίσουν την ασφάλισή τους ή πρωτοασφαλιστούν με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία στο νέο ενιαίο φορέα ΕΦΚΑ από 1/1/2017. Στην καλύτερη περίπτωση ένας επαγγελματίας θα πρέπει να υπολογίζει ότι το 52% θα χρειαστεί να το καταβάλει στο κράτος για φόρο και ασφαλιστική εισφορά. Στη χειρότερη, μπορεί αυτή η επιβάρυνση να φτάσει στο 75% του καθαρού του εισοδήματος.
Υπάρχει λοιπόν κίνητρο με αυτά τα δεδομένα για επένδυση ή έστω επέκταση της όποιας δραστηριότητας, επομένως για νέες δουλειές και δημιουργία θέσεων εργασίας; Ασφαλώς, όχι.
Υπάρχει δυνατότητα σε ένα νέο άνθρωπο να δοκιμάσει την έναρξη της όποιας δραστηριότητας όταν και το «μπλοκάκι» ακόμη επιβαρύνεται σημαντικά από τις νέες εισφορές;
Για όλους αυτούς τους λόγους οι επαγγελματίες προσέρχονται κατά χιλιάδες τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία για να διακόψουν δραστηριότητα προκειμένου να δουν στη συνέχεια τι επιλογές έχουν. Με δεδομένο ότι ακόμη και σήμερα οκτώ ημέρες πριν από το 2017, πολλά πράγματα δεν έχουν αποσαφηνιστεί σε σχέση με το νέο καθεστώς, όπως πολλές φορές έχουμε πει και γράψει.
Χιλιάδες αγρότες και κυρίως αγρότισσες, έχουν ζητήσει τη διαγραφή τους από τον ΟΓΑ. Το αποτέλεσμα θα είναι σε κάθε αγροτική οικογένεια να υπάρχει ένας το πολύ ασφαλισμένος και αυτό περισσότερο για να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για περίθαλψη. Η αμέσως επόμενη συνέπεια αφορά στα έσοδα του δημοσίου από φόρους και εισφορές για το 2017 και για τα επόμενα έτη. Είναι πολλοί σήμερα που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, οι περισσότεροι λόγω αδυναμίας αντικειμενικής.
Μετά τη σημαντική αύξηση των έμμεσων και άμεσων φόρων, αλλά και την επίσης σημαντική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για μεγάλη μερίδα αυτοαπασχολουμένων, οι ασυνεπείς δυστυχώς θα γίνουν περισσότεροι, ενώ παράλληλα τα κίνητρα φοροδιαφυγής γίνονται ισχυρότερα.
Όλα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ρίσκο πλέον για τα δημόσια έσοδα τουλάχιστον του επόμενου χρόνου.
Γι’ αυτό λέμε ότι το 2017 θα είναι από κάθε άποψη ένας κρίσιμος χρόνος.