Οι εξελίξεις στη Cyta Ελλάδος αλλά και στη Forthnet, όπως και το τι μέλλει γενέσθαι με τις επενδύσεις στις υποδομές επόμενης γενιάς αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της εγχώριας τηλεπικοινωνιακής αγοράς για το 2017.
Η διαδικασία για την πώληση της ελληνικής θυγατρικής της Cyta εκτιμάται πως θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο μισό της χρονιάς που ξεκινά σε λίγες ημέρες και η άποψη που κυριαρχεί είναι πως θα τελειώσει και σχετικά γρήγορα. Με δεδομένο ότι οι βασικοί ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες και ενδείξεις, είναι η Wind Ελλάς και η Vodafone Ελλάδος, αν η Cyta Ελλάδος περάσει τελικώς στον έλεγχο μίας από τις δύο, τότε θα έχουμε μία ακόμη κίνηση περαιτέρω συγκέντρωσης των «παικτών» στην ελληνική αγορά. Το σενάριο να υπάρξει και άλλος ενδιαφερόμενος που να θέλει με αυτό τον τρόπο να εισέλθει σε μία σχετικά «κορεσμένη» αγορά όπως είναι η ελληνική μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο.
Όσον αφορά τη Forthnet, η ολοκλήρωση του αναχρηματισμού των δανειακών υποχρεώσεων της εταιρείας έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι πως η Forthnet θα συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της, έχοντας και τη στήριξη των τραπεζών. Αυτό που περιμένουν να δουν αρκετοί παρατηρητές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς είναι πώς θα διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες η ρευστότητα της εταιρείας και κατά πόσον θα απαιτηθεί να υπάρχει κάποιου είδους «ένεση» κατά τη διάρκεια του 2017 και ποιος θα είναι αυτός που θα την καλύψει.
Vectoring
Παράλληλα, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν αρχίσει και δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στο κομμάτι των επενδύσεων για την ανάπτυξη των δικτύων επόμενης γενιάς. Στις ενσύρματες υποδομές, η εφαρμογή του κανονισμού της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων για το αποκαλούμενο vectoring (ή VDSL 2) έχει ως στόχο να επιταχύνει τη διαδικασία προκειμένου να έχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρόσβαση σε ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητα λήψης δεδομένων έως 100 Mbps με τις οπτικές ίνες να αποτελούν το επόμενο βήμα. Όμως, ο κανονισμός δημιουργεί νέα δεδομένα και για έναν ακόμη λόγο: για πρώτη φορά, οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ θα «εμπλακούν» στην τηλεπικοινωνιακή υποδομή της χώρας, αναλαμβάνοντας σε αρκετές περιοχές την αναβάθμιση του τμήματος του δικτύου μεταξύ ενός κόμβου και της καμπίνας μίας γειτονιάς, το γνωστό και ως ΚΑΦΑΟ.