«Πλώρη» για το πιο κερδοφόρο τρίμηνο από το 2009 (όταν οι αγορές άρχισαν να ανακάμπτουν από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση) έχουν βάλει οι ευρωπαϊκές τράπεζες, με καταλύτη την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων (που βελτιώνει τα επιτοκιακά τους περιθώρια) και το έμμεσο tapering της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως (από 80 δισ. ευρώ σήμερα) από τον Απρίλιο του 2017 και μετά:
Ως κερασάκι στην «τούρτα» των θετικών ειδήσεων για τον κλάδο ήρθαν οι διαχειρίσιμες συμφωνίες των Deutsche Bank και Credit Suisse με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, για τις καταχρηστικές πωλήσεις «τοξικών»
παραγώγων προ της χρηματοοικονομικής κρίσης: Και οι δυο τράπεζες έπεσαν «στα μαλακά» σε σχέση με τα χειρότερα σενάρια, αφού ο λογαριασμός για την Deutsche ανήλθε στα 7,2 δισ. δολ. (έναντι αρχικής απαίτησης των Αμερικανών για 14 δισ. δολ.), εκ των οποίων τα 3,1 δισ. δολ. θα πρέπει να καταβληθούν σε μετρητά και τα υπόλοιπα 4,1 δισ. δολ. σε μέτρα ελάφρυνσης των πληγέντων δανειοληπτών.
Η Credit Suisse καλείται να πληρώσει 5,28 δισ. δολ., με τις δύο τράπεζες να κλείνουν ένα από τα σημαντικότερα δικαστικά τους «μέτωπα». Στο πλαίσιο αυτό, ο τραπεζικός δείκτης Euro Stoxx έχει ενισχυθεί κατά 30% από τις αρχές Οκτωβρίου, πλησιάζοντας την άνοδο 33% που κατέγραψε την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2009. Παραμένει μεν σε αρνητικό έδαφος από την αρχή του χρόνου, αλλά οι απώλειες έχουν περιοριστεί στο -6,4% σε σχέση με -40% στις αρχές Ιουλίου.