Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Πράσινο φως για την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση

Με τη συμμετοχή όλων των οπαδών και προσκειμένων στη Ν.Δ., οι οποίοι θα μπορούν να εγγράφοντα ως μέλη μέσω της ιστοσελίδας του κόμματος στις διαδικασίες του Τακτικού Συνεδρίου, στις 7 Νοεμβρίου, η Κ.Ε. ενέκρινε ομόφωνα νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου όλες τις εισηγήσεις για την αλλαγή του καταστατικού της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά στην εκλογή νέου προέδρου. Σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα διεξήχθηκε η συζήτηση, με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να επιτίθεται κατά του Αντώνη Σαμαρά, ενώ υπήρξε και έκτακτη παρέμβαση σε έντονο ύφος από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή.


Συνολική διαφωνία με τις αποφάσεις της οργανωτικής επιτροπής εξέφρασε στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος πρότεινε την άμεση συνεδρίαση όλων των οργάνων του κόμματος για να γίνει διάλογος από τα κάτω προς το πάνω και όχι το αντίθετο, προκειμένου να αποφασίσει η βάση για όλα. Εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί το όνομα του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας.

"Αφήστε τον εθνάρχη, εμείς μείναμε στη Ν.Δ και δώσαμε μάχη για τις ιδέες του. Δεν είπε ο Εθνάρχης διασπάστε την παράταξη και ρίξτε την κυβέρνηση της Ν.Δ", είπε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Εκτός προγράμματος παρέμβαση σε αυστηρό ύφος έκανε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής,στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, λέγοντας ότι κανένας δεν ενοχλείται από το διάλογο, που θα γίνει και δεύτερη και τρίτη ημέρα στο συνέδριο.

"Ο βασικός σκοπός του συνεδρίου είναι συγκεκριμένος. Από εκεί και πέρα, δεν αφαιρούμε από κανέναν το λόγο"είπε στη δευτερολογία του ο κ.Καραμανλής.

Τόνισε ακόμη ότι τον νέο πρόεδρο του κόμματος θα πρέπει να τον στηρίξουν όλοι. "Όποιος δεν τον στηρίξει θα έχει να κάνει μαζί μου», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι την απόφαση που έλαβε αρχικά για έκτακτο συνέδριο και εκλογή προέδρου από εκεί, την άλλαξε από κοινού με τους 4 υποψηφίους, όχι επειδή συμφώνησαν όπως είπε οι 4 αλλά επειδή εκφράζει και τον ίδιο.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος του κόμματος, έδωσε τέλος στη συζήτηση για το θέμα του εκλεκτορικού σώματος και αναφέρθηκε στη συμφωνία της 17ης Οκτωβρίου μεταξύ των υποψηφίων αρχηγών, η οποία προβλέπει ότι για την ανάδειξη νέου αρχηγού μπορούν να ψηφίσουν και τα μέλη του κόμματος.

"Άλλαξαν οι εποχές. Όμως όλο αυτό πρέπει να έχει σύντομο τέλος. Η πραγματικότητα πιέζει, δεν βιάζομαι εγώ. Το επείγον είναι να έχει η παράταξη ηγεσία. Το καταλαβαίνουμε αυτό ή όχι; Όση κουβέντα κι αν γίνεται, αν δεν έχεις αρχηγό δεν έχει νόημα" είπε ο Κώστας Καραμανλής και υπογράμμισε ότι "το θέμα της ηγεσίας πρέπει να κλείσει σήμερα οριστικά και αμετάκλητα, να το σεβαστούμε όλοι, και στο συνέδριο να κάνουμε τις αλλαγές που χρειάζονται".

"Κανένας δεν είπε ότι θα πάει ο κ. Σιούφας εκεί να υπαγορεύσει αποφάσεις, όλοι θα μιλήσουν. Και μετά θα πάμε σε μια μαζική εκλογή", κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στην βασική του ομιλία ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε, " ότι το συνέδριο είναι αποκλειστικά αρμόδιο για κάθε καταστατική τροποποίηση και πρόσθετες τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν από τη νέα ηγεσία".

Απέρριψε, έτσι, ουσιαστικά, την πρόταση Αβραμόπουλου να ψηφίσουν στις επικείμενες εκλογές για το νέο αρχηγό και οι φίλοι του κόμματος, αφού δεσμευτούν ότι υποστηρίζουν τις αρχές και την ιδεολογία της Ν.Δ.

Ο κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην έναρξη του συνεδρίου της Κεντρικής Επιτροπή, χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη την απόφαση εκλογής του νέου αρχηγού από τη βάση του κόμματος, καθώς όπως τόνισε μπορεί να ισχυροποιηθούν οι σχέσεις του κόμματος με την κοινωνία. Εμφανίστηκε, μάλιστα ενωτικός τονίζοντας το τρίπτυχο Ενότητα, Συνοχή, Αλληλεγγύη, χαρακτηρίζοντάς το ως τον ακρογωνιαίο λίθο του κόμματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε όλα τα μέλη να δώσουν τη μάχη με ενότητα και να μιλήσουν για την ουσία των προβλημάτων και διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

Επίσης τόνισε την ανάγκη ανάδειξης προέδρου το συντομότερο δυνατό προκειμένου η Ν.Δ όπως είπε να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο ως αντιπολίτευση.

"Η ευθύνη για τη συνέχεια ανήκει σε όλους και σε όλες" τόνισε και επισήμανε ότι η όποια απόφαση ληφθεί, "θα αποτελέσει την εισήγηση προς το έκτακτο συνέδριο της 7ης Νοέμβριου, το οποίο είναι το μόνο αρμόδιο για την τροποποίηση του καταστατικού" .

"Καμία διαδικασία ανάδειξης αρχηγού δεν είναι από μόνη της αρκετή αν δεν υπηρετηθεί από όλους και όλες"

Επίσης στηλίτευσε τις αντεγκλήσεις και τις αντιπαραθέσεις γύρω από τα ζητήματα της διαδικασίας λέγοντας ότι πέρα από τα ζητήματα της διαδικασίας υπάρχουν και αυτά της ουσίας.

Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε και στην προσφορά της Ν.Δ στον τόπο, λέγοντας ότι "η παράταξη αυτή είχε πάντα την τόλμη και το σθένος να μιλά για τα σοβαρά και τα κρίσιμα του τόπου, χωρίς ποτέ να σηκώνει τη σημαία της ευκαιρίας".

Αναφέρθηκε επίσης στις θέσεις που ανέπτυξε στη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, για την οικονομική κρίση, τις προκλήσεις στα εθνικά θέματα το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και την τρομοκρατία και επισήμανε ότι το κόμμα της Ν.Δ δεν πρόκειται να συμβιβασθεί με τις όποιες αδικίες όπως το ζήτημα των εργαζομένων στα Stage και τα εθνικά θέματα.

Τέλος τόνισε ότι θα στηρίξει τον νέο πρόεδρο και διαβεβαίωσε ότι δεν θα παραιτηθεί από τους αγώνες της Ν.Δ, λέγοντας πως θα είναι πάντα παρών.

Στο βήμα διαδέχθηκε τον πρόεδρο της Ν.Δ Κώστα Καραμανλή, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε έτοιμη να στηρίξει την όποια διαδικασία εκλογής προέδρου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλη αυτή η διαδικασία έχει κουράσει. "Δεν είμαι εδώ για να παίξω τις κουμπάρες με τις διαδικασίες" τόνισε η πρώην υπουργός.

Επίσης ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, δήλωσε ότι θα σεβαστεί την όποια απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, τη σοφία της οποίας εμπιστεύεται, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Επέμεινε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην πρόταση του για συμμετοχή και των φίλων του κόμματος στην διαδικασία εκλογής προέδρου και ζήτησε όχι μια ευκαιριακή, αλλά μια διαρκή συμμετοχή τής βάσης σε όλες τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο μέλλον.

Με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο συντάχθηκε και Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος ζήτησε να δοθεί το δικαίωμα ψήφου για την εκλογή αρχηγού της Ν.Δ και στους φίλους του κόμματος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com