Η σύγκρουση των οίκων αξιολόγησης, ως εκφραστών των επενδυτών και των αγορών, με την ηγεσία της Ε.Ε. αλλά και του ΔΝΤ μαίνεται με αντικείμενο τριβής, τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τις υποβαθμίσεις που ήρθαν ως απάντηση από τους οίκους.
Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής είναι αρκετές για να δώσουν στα κράτη που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, μια ανάσα ζωής. Όμως από την πλευρά των οίκων, εκτιμάται ότι αφήνουν ανοιχτό παράθυρο για αναδιαρθρώσεις χρέους, τις οποίες θα "πληρώσουν" οι επενδυτές καθώς θα χάσουν αξία τα ομόλογα των κρατών που έχουν στην κατοχή τους.
Επικαλούμενος αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poors υποβάθμισε χθες την Ελλάδα και την Πορτογαλία, υποστηρίζοντας πως οι Βρυξέλλες θέτουν ως πιθανή προϋπόθεση για τη λήψη δανείων από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης την αναδιάρθρωση χρέους.
Μια μέρα μετά η Κομισιόν, δια στόματος του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, τόνισε πως η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να εφαρμόσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που συμφώνησε με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις και επικρίσεις για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπου σε μελέτη του που δημοσιεύθηκε τονίζει ότι οι πιστοληπτικές αξιολογήσεις από τους οίκους, σπέρνουν φόβο και ευθύνονται για τη διάχυση της κρίσης στην Ε.Ε.
Την υπεράσπιση των οίκων, ανέλαβε η Fitch ανακοινώνοντας πως ο μηχανισμός διάσωσης της Ε.Ε. αυξάνει τις πιθανότητες χρεοκοπίας κράτους μέλους. Λίγο αργότερα, η Standard & Poors υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου, από Α σε Α-, με την αιτιολογία ότι έχει στενούς οικονομικούς δεσμούς με την Ελλάδα.