Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιες οι συνέπειες των αποφάσεων της ΕΚΤ στα νομίσματα

Μετά από αρκετές εβδομάδες πτώσης στο EUR/CHF και απόλυτης σιγής από την SNB, την Τετάρτη ένα μέλος της ελβετικής κεντρικής τράπεζας, ο Moser, δήλωσε ότι η SNB είναι ανοιχτή στα αρνητικά επιτόκια.




Αυτή ήταν η πρώτη επίσημη δήλωση όλο αυτό το χρονικό διάστημα και οι επενδυτές αντέδρασαν ωθώντας την ισοτιμία πάνω από τα 1,2100 για πρώτη φορά μετά από 20 περίπου ημέρες. Ο Moser δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος αν η κίνηση αυτή ανακοινωθεί στη συνεδρίαση της SNB στις 18 Σεπτεμβρίου, αλλά τόνισε ότι ήδη υπάρχει η θέληση για ισχυρή δράση έναντι των ανισορροπιών που δημιουργεί η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Οι επόμενες ημέρες μέχρι και τις 18 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχουν έντονο ενδιαφέρον για την ισοτιμία με τις διακυμάνσεις να είναι μεγαλύτερες από αυτές που είχαμε συνηθίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ποιες κεντρικές τράπεζες νοιώθουν την πίεση των αποφάσεων της ΕΚΤ

Η δήλωση του Moser, ήρθε σε μια ημέρα όπου και η κεντρική τράπεζα της Δανίας δημοσιοποίησε τις δικές της ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις των αποφάσεων της ΕΚΤ. Στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Δανίας, μίλησε για μείωση του βασικού επιτοκίου αλλά και αρνητικά επιτόκια σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη σημαντική άνοδο της δανέζικης κορώνας. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες με δικά τους νομίσματα, αναμένεται να αισθανθούν τις πιέσεις της ΕΚΤ.

Fed, δολάριο και αγορές

Τις τελευταίες ημέρες, το δολάριο ενισχύεται πολύ πιο έντονα έναντι των νομισμάτων G10 και EM. Η αφορμή δόθηκε από μια δήλωση η οποία μεταφράστηκε ως «γρηγορότερη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων». Η μεγάλη άνοδος του δολαρίου είναι μια ισχυρή προεξόφληση αυτού ακριβώς του γεγονότος.
Την ερχόμενη Τετάρτη, η Fed θα συνεδριάσει για να αποφασίσει για τη νομισματική της πολιτική και οι επενδυτές αναμένουν ότι θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή των δηλώσεών της αναφορικά με το μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να προτιμούν το δολάριο με τη μεγαλύτερες πιέσεις να αναμένονται στα νομίσματα υψηλού ρίσκου όπως: AUD, CAD, NZD, NOK και SEK.
Η μακροπρόθεσμη άνοδος του δολαρίου θα υποστηριχθεί από μακροοικονομικούς παράγοντες. Όσο η οικονομία των ΗΠΑ θα βρίσκεται σε απόσταση από τις υπόλοιπες και όσο η τάση αυτή διατηρείται, τόσο το δολάριο θα βρίσκει πρόσφορο έδαφος.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com