Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Τρία ρίσκα για τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας «βλέπει» η ΕΚΤ

Σε τρεις δημοσιονομικούς κινδύνους για το ελληνικό πρόγραμμα εστιάζει την προσοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία πάντως εκτιμά ότι φέτος θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών.




Στο μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ γίνεται αναφορά στις αβεβαιότητες που προκύπτουν από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, τις δικαστικές αποφάσεις οι οποίες «ακυρώνουν» μειώσεις μισθών - συντάξεων και τη «μαύρη τρύπα» στο σύστημα Υγείας. Μάλιστα, η Κεντρική Τράπεζα διατυπώνει τη θέση ότι υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά κενά για το 2015 και το 2016 σε σχέση με τους φιλόδοξους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα της συγκεκριμένης διετίας.

Υπό αυτές τις συνθήκες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ενημερώνει σήμερα τους ομολόγους του στο άτυπο Eurogroup που πραγματοποιείται στο Μιλάνο για την πορεία υλοποίησης τους ελληνικού προγράμματος, τις ελαφρύνσεις στη φορολογία που εξετάζει η κυβέρνηση, αλλά και τα αποτελέσματα των πρόσφατων διαβουλεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι.

Στο μέτωπο της αναμενόμενης διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκαθάρισε πως δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η σύσκεψη των δανειστών της Ελλάδας τον Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον και κατέστησε σαφές πως θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα έως το πρώτο τρίμηνο του 2016 που ολοκληρώνεται η συμμετοχή του.

Πιο αναλυτικά, η ΕΚΤ στο μηνιαίο δελτίο που εκδίδει κάνει αναφορά σε τρία ρίσκα για τη δημοσιονομική εικόνα της Ελλάδας:

• Την αβεβαιότητα από αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία εισοδήματος.

• Τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για τις περικοπές μισθών και συντάξεων των προηγούμενων ετών.

• Τα μεγάλα προβλήματα χρηματοδότης που αντιμετωπίζει ο κλάδος της Υγείας.

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014 κινείται εντός τροχιάς, αλλά την... ανησυχεί η επόμενη ημέρα.

«Για τα έτη μετά το 2014, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρά δημοσιονομικά κενά σε συνδυασμό με τους φιλόδοξους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 (3% του ΑΕΠ) και του 2016 (4,5% του ΑΕΠ)» σημειώνεται στο δελτίο της. Κατά πληροφορίες η τρόικα προσδιορίζει το δημοσιονομικό κενό για το 2015 στα 2 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, χθες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ Γουίλιαμ Μάρεϊ, γνωστοποίησε πως δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση τον Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος και τόνισε πως η διατήρηση ή μη του σχήματος της τρόικας μετά την ολοκλήρωση της δανειακής στήριξης της Ε.Ε. προς την Ελλάδα είναι απόφαση των Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι αντιρρήσεις των Ευρωπαίων «ακύρωσαν» την πρωτοβουλία του Ταμείου για ειδική σύνοδο με αντικείμενο το ελληνικό χρέος. Πάντως, ο κ. Μάρεϊ διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος μετά την ολοκλήρωση της συνεισφοράς των Ευρωπαίων στο τέλος της φετινής χρονιάς, ανεξάρτητα από τη στάση τους.

«Δεν μπορώ να σας πω σχετικά με την τρόικα. Το Ταμείο έχει ένα πρόγραμμα με την Ελλάδα μέχρι τις αρχές του 2016. Επικεντρωνόμαστε στην εργασία που έχουμε να κάνουμε, ανεξάρτητα από τη δομή και τη μορφή που θα έχει η τρόικα. Αυτό είναι κάτι που αφορά τους Ελληνες και Ευρωπαίους πολιτικούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ομόλογα
Απολύτως επιτυχημένη χαρακτήριζαν αργά χθες το βράδυ στελέχη του οικονομικού επιτελείου την επανέκδοση των τριετών και πενταετών ομολόγων και την ανταλλαγή τους με έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι προσφορές που κατατέθηκαν από επενδυτές που έχουν στην κατοχή τους έντοκα ξεπέρασαν τον αρχικό στόχο του 1 δισ. ευρώ και ξεπέρασαν κατά τι το 1,5 δισ. ευρώ.

Προσφορές κατατέθηκαν τόσο από εγχώριους επενδυτές, όσο και από ξένους, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες οι ξένοι έχουν ενισχύσει τις τοποθετήσεις τους στα έντοκα γραμμάτια.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com