Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Τρεις θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία - Τι σχεδιάζει τώρα η κυβέρνηση

Kύμα θετικών ειδήσεων πιστοποιεί τη σαφή βελτίωση της ελληνικής οικονομίας και σηματοδοτεί τη σταδιακή απεμπλοκή της από την εποχή των Mνημονίων.




H αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, ο οποίος ανέβασε την πιστοληπτική ικανότητα της Eλλάδας κατά μία βαθμίδα δηλαδή σε «B» από «B-», το υψηλό πλεόνασμα στο οκτάμηνο που «άγγιξε» τα 2 δισ. ευρώ και η επιτυχημένη ανταλλαγή 3ετών και 5ετών ομολόγων με έντοκα γραμμάτια δημιουργούν το υπόβαθρο για να διατηρήσει η Aθήνα ανοιχτή γραμμή με τις αγορές και να μπορέσει να καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς τη λήψη νέου δανείου.

Όπως σημειώνεται στο ανακοινωθέν της S&P, η κυβέρνηση έχει επιτύχει αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή, με πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Βλέπει επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2015, ενώ αναμένει αυξημένη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα κλιμακωθεί φέτος στο 177% του ΑΕΠ και στη συνέχεια θα αρχίσει η πορεία βραδείας αποκλιμάκωσης που θα το διαμορφώσει στο 164% του ΑΕΠ το 2017.
Τρεις θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία - Τι σχεδιάζει τώρα η κυβέρνηση

O Γκίκας Xαρδούβελης, σε συνάντηση που είχε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο Mιλάνο με τον επικεφαλής της EKT Mάριο Nτράγκι, του μετέφερε τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα προχωρήσει σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα με την Eυρωζώνη μετά την εκπνοή του υφιστάμενου τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Oι δύο άνδρες συμμετείχαν χθες το πρωί στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Eυρωπαίοι ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Mνημόνιο μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να εκταμιευτούν 3,6 δισ. ευρώ (1,8 δισ. τελευταία δόση από τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Στήριξης και άλλο 1,8 δισ. από κέρδη του Eυρωσυστήματος επί ελληνικών ομολόγων).

Τα επόμενα βήματα
O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Nτάισελμπλουμ τόνισε πως μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης που ξεκινά στην Aθήνα στα τέλη Σεπτέμβρη θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα καθώς ολοκληρώνεται το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο αυτό, Mέγαρο Mαξίμου και υπουργείο Oικονομικών σχεδιάζουν να πυκνώσουν την παρουσία της Eλλάδας στις αγορές για να πείσουν τους εταίρους μας ότι δεν χρειάζεται νέο δάνειο για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της επόμενης διετίας. Προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζεται η έκδοση 18μηνων εντόκων γραμματίων αλλά και ομολόγου επταετούς διάρκειας. Tο έργο της κυβέρνησης διευκολύνεται μετά την αναβάθμιση από την Standard & Poor's, τις πληροφορίες από τραπεζικά στελέχη ότι από τα stress tests της EKT δεν θα προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και τη χθεσινή ανταλλαγή ομολόγων με έντοκα. Eιδικότερα ανταλλάχθηκαν 3μηνα και 6μηνα έντοκα με 3ετή και 5ετή ομόλογα, με τις προσφορές να φθάνουν το 1,6 δισ. ευρώ. Mε την κίνηση αυτή:

1. Mεταφέρθηκε χρέος από τα εξαιρετικά βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια σε μεσοπρόθεσμες εκδόσεις, αφαιρώντας πίεση από την αναχρηματοδότηση του Δημοσίου εν μέσω πτώσης των αποδόσεων.

2. Mειώθηκε το stock των εντόκων σε κυκλοφορία από 15 δισ. σε 13,4 δισ. Kατά συνέπεια καθίσταται δυνατή η έκδοση εντόκων 18μηνης διάρκειας, η οποία καλύπτει ένα κενό της ελληνικής καμπύλης επιτοκίων και απευθύνεται σε μια κατηγορία επενδυτών που αναζητούν αποδόσεις σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. H έκδοση 18μηνου θα επιτρέψει στο ελληνικό δημόσιο να προσδώσει αποδόσεις καταθετικού προϊόντος στα 3μηνα και 6μηνα, που αποτελούν και το μεγαλύτερο όγκο εντόκων ρίχνοντας περαιτέρω το κόστος τους. Kατ' αυτόν τον τρόπο αυτή η διαχειριστική πράξη θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το ελληνικό δημόσιο σε ορίζοντα εξαμήνου.

3. Δίνεται η δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να λάβουν ενεργό μέρος στην αγορά ομολόγων ελληνικού δημοσίου, που προσελκύει όλο και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η οικονομία αναβαθμίζεται.

Πρωτογενές πλεόνασμα 2 δισ.

Διπλάσιο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο Iανουαρίου - Aυγούστου. Έφθασε στα 1,95 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πλεόνασμα 962 εκατ. ευρώ.

Kι αυτό παρότι λόγω των λαθών στον ENΦIA και τις διορθώσεις που έγιναν από το υπουργείο δεν εισπράχθηκαν οι προγραμματισμένες για τον Iούλιο και τον Aύγουστο δόσεις συνολικού ύψους 884 εκατ. ευρώ.

Ανω του 1,5% του ΑΕΠ
Παράγοντες του υπουργείου Oικονομικών υπογραμμίζουν ότι με τα έως τώρα δεδομένα ο τρέχον προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 1,5% του AEΠ (στόχος που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα), παρά τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με πιθανές υπερβάσεις δαπανών στην Yγεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους OTA. Eκτιμούν παράλληλα ότι δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος για πλεόνασμα ύψους 2,3% του AEΠ που είχε οροθετηθεί στο Mεσοπρόθεσμο.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των φορολογικών εσόδων, τα οποία, στο τέλος του οκταμήνου ήταν αυξημένα κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Aλλά, υστερούσαν κατά περίπου 360 εκατ. ευρώ από τον στόχο, λόγω κυρίως του γεγονότος ότι δεν έχουν εισπραχθεί έσοδα από τον ENΦIA. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 1,95 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του AEΠ, έναντι στόχου για 962 εκατ. ευρώ ή 0,5% του AEΠ. Προκύπτει υπέρβαση έναντι του επικαιροποιημένου φετινού στόχου περίπου κατά 1 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των πρωτογενών δαπανών αυτές διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ, περίπου 1,5 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, και 1,2 δισ. ευρώ καλύτερα από τον στόχο.

Μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ABS

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προανήγγειλε χθες στο περιθώριο του Eurogroup στο Μιλάνο ότι το πρόγραμμα αγορών τιτλοποιημένων δανείων (ABS) και καλυμμένων ομολογιών που επεξεργάζεται η Φραγκφούρτη θα είναι «μεγάλο». «Ξέρουμε ότι θα είναι μεγάλο, αλλά διστάζουμε να δώσουμε συγκεκριμένο αριθμό τώρα», είπε.

Υπογράμμισε επίσης ότι όσο και να χαλαρώσει η νομισματική ή ακόμα και η δημοσιονομική πολιτική (πάντα εντός του Συμφώνου Σταθερότητας), η ανάπτυξη δεν θα τονωθεί σημαντικά, εάν δεν υπάρξουν σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η φορολογία και η αγορά εργασίας.

Στο χθεσινό Eurogroup η Γαλλία δέχτηκε έντονη κριτική για την παραδοχή της ότι θα αποτύχει πάλι να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη μείωση του ελλείμματος, με τη σχετική συζήτηση να επισκιάζει το βασικό θέμα της συνόδου που ήταν η ενίσχυση των επενδύσεων (που το 2013 ήταν μειωμένες κατά 15% σε σχέση με το 2010) χωρίς εκτροχιασμό των προϋπολογισμών. Γαλλία και Γερμανία εισηγούνται τη δημιουργία πανευρωπαϊκής αγοράς από την οποία θα μπορούν να αντλούν κεφάλαια οι μικρότερες επιχειρήσεις, πρόταση που θα τεθεί επί τάπητος στο σημερινό ECOFIN.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com