Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Σήμα ΟΟΣΑ προς Ντράγκι: «Τυπώστε γρήγορα χρήμα»

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών του για όλες τις μεγάλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες (με την εξαίρεση Κίνας, Βρετανίας και Ινδίας) προχώρησε στην ενδιάμεση έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).




Οι αναλυτές του Οργανισμού εκτιμούν ότι η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, το δημοψήφισμα στη Σκοτία και η προοπτική για απότομες κινήσεις στις ροές κεφαλαίων και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες ενόψει της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed συνθέτουν ένα «τοξικό» κοκτέιλ που επιβαρύνει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία ούτως ή άλλως είναι «πολύ βραδύτερη σε σχέση με τα προ-κρίσης επίπεδα».

Ως μεγαλύτερη απειλή, όμως, αναδεικνύονται οι «απογοητευτικές» επιδόσεις της Ευρωζώνης, όπου «η εμπιστοσύνη εξασθενεί για άλλη μια φορά, με την υποχώρηση της εγχώριας ζήτησης να αποτυπώνεται στην πτώση του πληθωρισμού που είναι κοντά στο μηδέν για το σύνολο της περιοχής και αρνητικός σε αρκετές χώρες.

Ευρωζώνη
Η κατάσταση αυτή σαφώς εντείνει τον κίνδυνο της διολίσθησης σε αποπληθωρισμό, που θα διαιώνιζε τη στασιμότητα και θα επιβάρυνε τα χρέη», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Ριντάρο Ταμάκι, που κάλεσε ξεκάθαρα την ΕΚΤνα υιοθετήσει τολμηρότερα μέτρα σε σχέση με αυτά που έχει εξαγγείλει: «Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά απαιτούνται κι άλλες, συμπεριλαμβανομένης της ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης» που δύσκολα νοείται χωρίς αγορές κρατικών ομολόγων. Ο ΟΟΣΑ υιοθέτησε τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι οι χώρες με ισχυρή δημοσιονομική θέση (όπως η Γερμανία) πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερο στην εκστρατεία τόνωσης της ζήτησης, ενώ τάχθηκε και υπέρ της αξιοποίησης στο μέγιστο βαθμό της ευελιξίας των υφιστάμενων δημοσιονομικών κανόνων για να στηριχθεί η ανάπτυξη. Επισήμανε επίσης ότι και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, περιγράφοντας διαρθρωτικές αλλαγές που μπορούν να μείωσουν την ανεργία.

Όσον αφορά τις αναδυόμενες αγορές, ο ΟΟΣΑ διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για την Κίνα, σε μια ημέρα όπου σειρά ξένων οίκων (UBS, Barclays, ING) χαμήλωσαν τον πήχυ για τους φετινούς ρυθμούς ανάπτυξης μετά τη δημοσίευση αρνητικών στοιχείων για τη βιομηχανική παραγωγή, τις επενδύσεις, τις λιανικές πωλήσεις και τις εισαγωγές. Σημείωσε, τέλος, ότι οι προοπτικές της πραγματικής οικονομίας δεν δικαιολογούν το υφιστάμενο κλίμα ευφορίας στις αγορές, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος το ρίσκο να μην έχει τιμολογηθεί σωστά, δημιουργώντας προϋποθέσεις για μια απότομη διόρθωση.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com