Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Η Standard & Poor’s αναβάθμισε την ελληνική οικονομία από «Β-» σε «Β»

Στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's. Ο οίκος ανεβάζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα δηλαδή σε «B» από «Β-» που την αξιολογεί σήμερα, εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη θετική αλλαγή κλίματος έναντι της Ελλάδας.




Το outlook της αξιολόγησης είναι σταθερό.

H S&P αναφέρει στην έκθεσή της ότι τα ρίσκα σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν υποχωρήσει. Αναγνωρίζει τη δημοσιονομική προσπάθεια που έχει γίνει και θεωρεί πολύ σημαντικό γεγονός ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ένα ικανό αποθεματικό για να καλύψει ενδεχόμενες νέες ανάγκες των ελληνικών τραπεζών εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

Εκτιμά ακόμη ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2014-2017. Το ποσοστό είναι μικρότερο του 4,5% επί του ΑΕΠ που έχει ως στόχο η κυβέρνηση με βάση το πρόγραμμα της τρόικας. Η S&P ωστόσο εκτιμά ότι αυτή η χαμηλότερη εκτίμηση είναι ποιο ρεαλιστική πολιτικά και συνεπής με μια ήπια μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

“Βλέπει” επίσης ανάπτυξη 0,2% για το 2014 και 1,9% το επόμενο έτος.

Εκτιμάται τέλος ότι το δημόσιο χρέος θα κλιμακωθεί φέτος στο 177% του ΑΕΠ και στη συνέχεια θα αρχίσει η πορεία βραδείας αποκλιμάκωσης που θα το διαμορφώσει στο 164% του ΑΕΠ το 2017.

«Παρά τη μείωση αυτή όμως, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά χρέους ανάμεσα στις χώρες που αξιολογούμε», σημειώνει η S&P.

Ο οίκος περιμένει ότι η κυβέρνηση θα απορροφήσει αυξημένο ποσοστό κοινοτικών πόρων, θα αυξήσει την φορολογική βάση και θα βελτιώσει την είσπραξη φόρων. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι έχει λίγα περιθώρια για περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών. Αναμένει ότι θα προχωρήσει σε ήπιες μειώσεις φόρων ενώ αναγνωρίζει ότι ένα από ρίσκα στις εκτιμήσεις που διατυπώνει είναι ο κίνδυνος να παγιωθούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία.

Ο διεθνής οίκος εκτιμά πως ενώ η κυβέρνηση μπορεί να λάβει επιπρόσθετη ελάφρυνση στο χρέος από τους επίσημους πιστωτές, δεν αναμένεται να προσεγγίσει ιδιώτες ομολογιούχους ιγα μια τρίτη αναδιάρθρωση. Προβλέπει επίσης πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος €3 δισ. που είναι στα χέρια πιστωτών που αρνήθηκαν να συμμετέχουν στις δύο ανταλλαγές χρέους το 2012.

Αναφέρει επίσης ότι η πτώση 16% στο εργασιακό κόστος μεταξύ του 2008 και 2013 έχει βοηθήσει τον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας. Ωστόσο, ο μικρός τομέας της μεταποίησης δεν έχει επωφεληθεί στον ίδιο βαθμό (σε αντίθεση με την Ισπανία, την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία). Οι επενδύσεις, ακόμα 40% κάτω από το 2007, θα αυξηθούν αλλά σταδιακά. Τα επίπεδα των επενδύσεων θα περιοριστούν από την έλλειψη εμπιστοσύνης, από τον αναποτελεσματικό μηχανισμό νομισματικής μετάδοσης και τις περιορισμένες απευθείας ξένες επενδύσεις από το εξωτερικό. Οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών θα επωφεληθούν μόνο σταδιακά από την αναμενόμενη σταθεροποίηση στην αγορά εργασίας.

Η S&P υπογραμμίζει ότι θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης εάν:

- Αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική η ανάπτυξη σε σχέση με τις προσδοκίες

- Ενισχυθεί σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο. Κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα να αποδώσουν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων σε σχέση με τις προβλέψεις.

Επίσης, ο οίκος θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναβάθμιση εάν η αποκατάσταση της υγείας του τραπεζικού συστήματος οδηγήσει σε πιο δυναμική αύξηση των χορηγήσεων.

Στον αντίποδα, η S&P θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου εάν η κυβέρνηση δεν πετύχει την σταθεροποίηση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, λόγω, επί παραδείγματι, μεγαλύτερων αποπληθωριστικών πιέσεων σε σχέση με τις εκτιμήσεις.

Επίσης, ο οίκος θα προχωρούσε σε υποβάθμιση της χώρας εάν εκτιμούσε ότι θα ζητηθεί από τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν σε τρίτη αναδιάρθρωση χρέους, είτε λόγω αλλαγής στην κυβερνητική πολιτική, είτε λόγω μιας ανάγκης ίσης μεταχείρισης μεταξύ του επίσημου τομέα και των ιδιωτών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com