Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Success story με έκρηξη επενδύσεων - 4 δισ. για πολυτελή ξενοδοχεία - 1 δισ. στα ακίνητα - Στο στόχαστρο μεγάλων ξένων «παικτών» η Ελλάδα

Μπαράζ θετικών εκθέσεων για την Ελλάδα και τις επενδυτικές ευκαιρίες που έχει κυρίως στον τομέα του τουρισμού και του real estate, επιβεβαιώνει την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων. Από τα δημοσιεύματα για grexit και χρεοκοπία στα εκτενή αφιερώματα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις επενδύσεις που γίνονται ή πρόκειται να γίνουν τα επόμενα χρόνια.



Η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal δημοσιεύει εκτενές αφιέρωμα στον ελληνικό τουρισμό και την έκρηξη που αναμένεται στον ξενοδοχειακό κλάδο για τον οποίο περιμένουν επενδύσεις τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ για πολυτελείς μονάδες. Μετά από αρκετά σκληρά χρόνια ο ελληνικός τουρισμός ανεβαίνει και υποδέχεται πολλά γνωστά πρόσωπα της διεθνούς σκηνής όπως η Ράσελ Κρόου και η Ναόμι Κάμπελ, σημειώνει η εφημερίδα. Οι παρατηρητές του κλάδου αναφέρουν πως νέες επενδύσεις σχεδιάζονται που φτάνουν ακόμα και στα τέσσερα δισ. ευρώ. Σημείωναν, δε, πως πρόκειται για ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων τα οποία ενδέχεται να λάμψουν τα επόμενα χρόνια από την Ελλάδα.

Η εφημερίδα παρουσιάζει το Nikki Beach Resort and Spa που άνοιξε στο Πόρτο Χέλι τονίζοντας: «Ένα ξενοδοχείο στο Πόρτο Χέλι αφημένο στη τύχη του. Για 20 χρόνια ήταν άδειο στις όχθες ενός γραφικού κόλπου. Οι ιδιοκτήτες του δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με τις αλλαγές στον ξενοδοχειακό τομέα των δεκαετιών '70-'90. Σήμερα, στη θέση του υπάρχει ένα υπερπολυτελές, πεντάστερο ξενοδοχείο, γνωστό σε όλους για τους υψηλούς πελάτες του, αλλά και για τις εξαίσιες παροχές του. Πρόκειται για το Nikki Beach Resort and Spa.

Το ξενοδοχείο αναφέρει η Wall Street Journal άνοιξε μόλις εδώ και λίγες εβδομάδες, αλλά αμέσως κατάφερε να είναι γεμάτο μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού με τιμές που κυμαίνονται από 300 έως 350 ευρώ για ένα διπλό δωμάτιο και 850 ευρώ για μια σουίτα».

Ο Μίλτος Καμπουρίδης, ιδρυτής της Dolphin Capital αναφέρει: «Όταν το τραπεζικό σύστημα αποκτήσει υγεία τότε τα deals θα είναι πιο εύκολα».
Success story με έκρηξη επενδύσεων - 4 δισ. για πολυτελή ξενοδοχεία - 1 δισ. στα ακίνητα - Στο στόχαστρο μεγάλων ξένων «παικτών» η Ελλάδα

Η Dolphin Capital έχει επενδύσει σχεδόν € 400 εκατομμύρια για την ανάπτυξη νέων έργων στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς και την αναδιαμόρφωση του θέρετρου Nikki Beach, καθώς και του πολυτελούς Amanzoe resort, ενώ σχεδιάζουν επένδυση κοντά στο 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα οκτώ χρόνια. Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά ποσά για την αγορά των υπαρχόντων ξενοδοχείων, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα.

Ο ιδρυτής της Nikki, Τζακ Περνό, με έδρα το Μαϊάμι, που ήρθε για δουλειές στην Ελλάδα, είπε με τη σειρά του: «Όταν ανοίγουμε τις κεραίες μας στην Ευρώπη, βλέπουμε πως η Ελλάδα έχει μερικές πολύ ευνοϊκές τιμές. Ένα ανακαινισμένο ξενοδοχείο κοστίζει περίπου 40% κάτω από το χτίσεις ένα καινούργιο.

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναφέρει, «τι να πω; Η Μύκονος είναι in, σε αντίθεση με το Σεν Τροπέ. Η Ελλάδα έγινε ξανά της μόδας!».
Από την Κέρκυρα έως την Κρήτη περίπου μια δωδεκάδα νέες ξενοδοχειακές μονάδες, τα μισά από αυτά αναπτύσσονται με ξένα κεφάλαια όπως το project της Oaktree Capital Management LP.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι επενδυτικοί όμιλοι που σκοπεύουν να επενδύσουν περαιτέρω όπως οι:
Hilton Worldwide Holdings Inc, Four Seasons, Rotana από το Abu Dhabi και πρωτοποριακό Nikki Beach Hotels and Resorts.

Η κρίση χρέους, είναι φανερό, έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες σε επενδυτές από τη στιγμή η τιμή της γης έχει πέσει 30-50% κάτω και το κόστος εργασίας έχει επίσης μειωθεί κατά το 1/5, ίσως και περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση στην Ελλάδα προσπαθεί να μειώσει τη γραφειοκρατία και να κλείσει την πόρτα στο παραδοσιακό «antibusiness» κλίμα της χώρας. Πέρυσι, η κυβέρνηση έτρεξε τις διαδικασίες για ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη, βρετανικών συμφερόντων, μια επένδυση 267 εκατομμυρίων ευρώ, που για 16 χρόνια είχε μείνει στο ράφι. Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2015.

Σπάει τα ρεκόρ

Η Ελλάδα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με την έλευση των τουριστών (19 εκατομμύρια φέτος). Η αναταραχή σε Τουρκία και Αίγυπτο την έχει ωφελήσει, έτσι που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η πληρότητα των ξενοδοχείων έφτασε στην Αθήνα το 83%, το 70% σε όλη τη χώρα, ενώ τα έσοδα είναι πάνω από 46%.

«Δεν είναι εύκολο να κάνεις δουλειές στο τοπικό περιβάλλον, καθώς υπάρχουν δύσκολες διαδικασίες και αβεβαιότητες. Όπως η αδειοδοτήσεις και οι επιχορηγήσεις», σημειώνει ο Σπύρος Σπυρόπουλος, σύμβουλος της Oaktree. Ακόμα και έτσι η εν λόγω εταιρεία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία πολυτελούς θέρετρου.

Τα ακίνητα

Τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και για το εγχώριο real estate. Μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια έχουν βάλει ξανά στο στόχαστρο της ελληνική αγορά ακινήτων, και κυρίως τις εταιρείες επενδύσεων αλλά και τα τουριστικά ακίνητα για τα οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.

Το εκτενές ρεπορτάζ του Dow Jones Newswires επισημαίνει ότι οι αγοραστές έχουν βάλει ξανά στο «ραντάρ» τους την ελληνική κτηματαγορά και ήδη έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ τον τελευταίο 1,5 χρόνο.

Βασικοί πωλητές οι τράπεζες και το ΤΑΙΠΕΔ, αναφέρει το δημοσίευμα και συγκρίνει τις συμφωνίες που έγιναν τον τελευταίος καιρό με τα μόλις 900 εκατ. ευρώ των deals που έκλεισαν την τετραετία 2008-2012.

Αναφέρεται εκτενώς στα επενδυτικά fund που ήρθαν στην Ελλάδα όπως Fairfax Financial Holdings Ltd. από το Τορόντο, η Colony Capital από το Λος Άντζελες, η βρετανική Invel Real Estate Partners και η τουρκο-αραβική κοινοπραξία Jermyn Street αλλά και Hines που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να προχωρήσει σε επενδύσεις και στην Ελλάδα διαθέτοντας ένα συνολικό κεφάλαιο 25 δισ δολάρια και αναζητώντας ευκαιρίες σε πολλές χώρες.

«Η Hines πιστεύει ότι η Ελλάδα μεταμορφώνεται και ο κλάδος του real-estate θα χρειαστεί σημαντικές ξένες επενδύσεις", αναφέρει ο Michael J.G. Topham, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη και προσθέτει: "Είναι μια δύσκολη αγορά αλλά νιώθουμε ότι υπάρχουν ευκαιρίες" που αξίζουν την προσοχή μας.
Το Dow Jones σημειώνει ότι στις μεγαλύτερες συμφωνίες στην Ελλάδα είναι η αγορά από την Fairfax ενός πλειοψηφικού μεριδίου στην Eurobank Properties έναντι 210 εκατ. ευρώ, καθώς και η αγορά από την Invel του πλειοψηφικού πακέτου της Πανγαία έναντι 653 εκατ. ευρώ. Αναφέρεται επίσης στη συμφωνία της Εθνικής για την πώληση του Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ στην Jermyn Street έναντι 400 εκατ. ευρώ καθώς και στην αγορά από την Colony Capital ενός μεριδίου στο πολυτελές τουριστικό θέρετρο Amanzoe έναντι 40,4 εκατ. ευρώ.

Κάνει επίσης αναφορά στο νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι αυστηροί νόμοι που προστατεύουν τους ιδιοκτήτες έχουν απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε κατασχέσεις σε περίπου 200.000 νοικοκυριά που έχουν μείνει πίσω στις πληρωμές τους. Αν και αυτή η de facto απαγόρευση αναμένεται να τερματιστεί στις αρχές του επόμενου έτους, εντείνεται η συζήτηση για νέα παράταση, σημειώνει το πρακτορείο.
Στη μεγάλη ευκαιρία που κρύβει για την Ελλάδα η μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στη χώρα, αυτή στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, αναφέρεται και πάλι η Wall Street Journal. Φιλοξενεί δηλώσεις γνωστών παραγόντων της αγοράς αλλά σημειώνει και τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν σε ότι αφορά τη διαδικασία μεταβίβασης του ακινήτου στη Lamda Development, καθυστερήσεις που στερούν άμεσα έσοδα 300 εκατ. στο δημόσιο ενώ η επένδυση θα μπορούσε να ξεκινήσει από το 2015.

1 δισ. σε ακίνητα

Αλλη έκθεση της Αθηναϊκή Οικονομική, η οποία συνεργάζεται για τη χώρα μας με τη διεθνή εταιρεία συμβούλων Jones Lang LaSalle, κάνει λόγο για άμεσες επενδύσεις της τάξης του ενός δισ. στο εγχώριο real estate φέτος. Ηδη έχουν καταγραφεί επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ και αναμένονται άλλα 700 εκατ. ευρώ. Οπως αναφέρει η έκθεση η επενδυτική έκρηξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος αλλά και στην άνοδο του τουρισμού.




 
website counter
friend finderplentyoffish.com