Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Περικοπες για 14.000 δημοσίους υπαλλήλους κάνει η Σερβία

Κατά 14.000 αναμένεται να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στη Σερβία το 2010, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Νόβοστι” του Βελιγραδίου, έτσι ώστε η Σερβία να εισπράξει τα ποσά του δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μέχρι το τέλος του έτους ο Σέρβος πρωθυπουργός Μίρκο Τσβέτκοβιτς, θα λάβει τις προτάσεις των δημοσίων υπηρεσιών για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών τους και μέσα στο 2010 θα γίνουν μαζικές απολύσεις. Οι εκκαθαρίσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τα υπουργεία όπου και εκτιμάται πως 2.000 εργαζόμενοι θα απολυθούν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Ρ.Λιάγιτς, στο στόχαστρο θα βρεθούν πρωταρχικά οι γραμματείς και σύμβουλοι των υπουργείων που προσελήφθησαν με κομματικά κριτήρια. Επίσης τόνισε πως θα εξαιρεθούν των απολύσεων εργαζόμενοι με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 20 ετών. Η μείωση των υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα, αποτελεί δέσμευση της Σερβίας προς το ΔΝΤ, έτσι ώστε να εκταμιευθεί μέρος του δανείου 2,9 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα για την περίοδο 2009-2011.

Τα μέτρα της δέσμευσης περιλάμβαναν αρχικά τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού με περικοπές σε μισθούς ή αύξηση της φορολογίας αλλά η κυβέρνηση αντιπρότεινε τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων ως μέτρο που θα πλήξει λιγότερους εργαζόμενους, κάτι που έγινε δεκτό από το ΔΝΤ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com