Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Νέες διατάξεις σε θέματα ΦΠΑ φέρνουν οι κοινοτικές οδηγίες

Αλλαγές σε θέματα σχετικά με τον τόπο φορολόγησης της παροχής υπηρεσιών, την υποχρεώσεις των υποκειμένων στο φόρο που εμπλέκονται σε ενδοκοινοτικές συναλλαγές υπηρεσιών για υποβολή ανακεφαλαιωτικών πινάκων και τη νέα διαδικασία επιστροφής του φόρου που οφείλεται σε πρόσωπα εγκατεστημένα σε άλλα κράτη μέλη φέρνει η ενσωμάτωση δύο ευρωπαϊκών οδηγιών στο εσωτερικό δίκαιο.


Συγκεκριμένα οι ουσιαστικότερες αλλαγές που φέρνουν οι διατάξεις του άρθρου 2 της οδηγίας 2008/8/ΕΚ καθώς και οι βασικότερες διατάξεις της οδηγίας 2009/9/ΕΚ που προστέθηκαν στο εσωτερικό δίκαιο και έχουν εφαρμογή από 1/1/2010 είναι:

►Το ότι η παροχή υπηρεσιών, σε πρόσωπο υποκείμενο στο φόρο, φορολογείται στον τόπο εγκατάστασης του προσώπου αυτού, με τις εξαιρέσεις πράξεων σχετικά με ακίνητα, μεταφορές προσώπων, πολιτιστικές υπηρεσίες, μίσθωση μεταφορικών μέσων και υπηρεσίες εστιατορίου και εστίασης. Επίσης εάν οι υπηρεσίες που παρέχονται στο εξωτερικό, βοηθούν σε θέματα εντός Ελλάδας κατ εξαίρεση φορολογούνται στην Ελλάδα. Αντίθετα εάν το πρόσωπο που λαμβάνει τις υπηρεσίες δεν είναι υποκείμενο στο φόρο, κατά γενικό κανόνα οι υπηρεσίες φορολογούνται στον τόπο εγκατάστασης του παρέχοντος.

►Το ότι φορολογούμενοι άλλων κρατών μελών που έχουν επιστροφή φόρου από Ελλάδα μπορούν πλέον να κάνουν αίτηση επιστροφής ηλεκτρονικά στη χώρα τους που τη μεταβιβάζει στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες που δικαιούνται επιστροφή από το εξωτερικό οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν μια ηλεκτρονική αίτηση στο taxisnet.

►Ακόμη αλλοδαποί που διαθέτουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, θα πρέπει πλέον η εγκατάσταση να έχει συμμετοχή στη φορολογητέα πράξη για να θεωρούνται εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.

►Τέλος σημαντικό είναι πως προβλέπεται υποχρέωση εγγραφής στο μητρώο VIES των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν ή λαμβάνουν ενδοκοινοτικές παροχές υπηρεσιών, καθώς και υποβολής ανακεφαλαιωτικών πινάκων για τις ενδοκοινοτικές αυτές παροχές υπηρεσιών (παροχή και λήψη). Μέχρι τώρα υπήρχε υποχρέωση μόνο για διακίνηση εμπορευμάτων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com