Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ασφαλιστικό: Χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ στα πρότυπα του ΙΚΑ ζήτησε η ΓΣΕΒΕΕ

Το θέμα της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ, της διαδοχικής ασφάλισης και της ενοποίησης των Ταμείων αλλά και το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής συμπεριλαμβάνονται στο υπόμνημα που έδωσε η ΓΣΕΒΕΕ στον υπουργό εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης, Α. Λοβέρδο μετά τη συνάντηση τους.



Η ΓΣΕΒΕΕ, προτείνει σταθερή και θεσμοθετημένη χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ από το κράτος σε ποσοστό 0,64% επί του ΑΕΠ, στα πρότυπα της χρηματοδότησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τη δημιουργία λογαριασμού αποθεματικού χαρακτήρα. Όπως υποστηρίζει, ο ΟΑΕΕ, αποτελεί τον πλέον υποχρηματοδοτούμενο ασφαλιστικό οργανισμό, ενώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2009, η κρατική επιχορήγηση υπολογιζόταν σε 320 εκατομμύρια.

Στις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ συμπεριλαμβάνονται ακόμα η διεύρυνση της Ασφαλιστικής Βάσης και η άμεση σύνταξη μελέτης εισροών - εκροών του ΟΑΕΕ με ορίζοντα δεκαετίας, προκειμένου να εντοπιστούν οι άμεσες υποχρεώσεις και ανάγκες του οργανισμού.

Όσον αφορά τη διαδοχική ασφάλιση, η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα και ζητάει να εφαρμοστούν στην πράξη, τα μέτρα εκείνα που θα λύσουν τα σημερινά προβλήματα.

Σχετικά με την εισφοροδιαφυγή η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει τη δανειοδότηση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων με επιδότηση επιτοκίου από το ΤΕΜΠΜΕ αποκλειστικά για την αποπληρωμή χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει, πως θα δοθεί μια ανάσα ρευστότητας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και αφετέρου η καταβολή των οφειλών των επιχειρήσεων θα είναι άμεση και θα καλύπτει ολόκληρο το ποσό των υποχρεώσεων.

Τέλος με το υπόμνημα της, η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει μην υπάρχουν κυρώσεις για τη μη εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών στον ΟΑΕΕ καθώς όπως αναφέρει η κατάργηση της ποινικής ευθύνης ήδη ισχύει για άλλες επαγγελματικές ομάδες (ιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί κλπ).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com