Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Απευθυνόμενος στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, τόνισε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και ούτε θα επιτρέψω να γίνει Κράτος» .
Ο Γ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είναι υπόλογη για τις πολιτικές που ακολούθησε επί πέντε και πλέον χρόνια, αλλά και για το γεγονος ότι απέκρυπτε από τους πολίτες την πραγματική κατάσταση. Μέχρι τελευταία μέρα μας μιλούσε για 'μαξιλάρι' στον προϋπολογισμό που είχε εξασφαλίσει. Ούτε και αυτό βρήκαμε", πρόσθεσε.
Διασκέδασε τις ανησυχίες των πολιτών, ότι θα συρθεί σε λογικές αντιλαϊκών μέτρων, υποστηρίζοντας ότι το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που παρουσίαζε η Ν.Δ. υποχρεώνει την κυβέρνηση να μείνει ακόμα περισσότερο πιστή στη φιλοσοφία μας στο πρόγραμμά της. "Είναι πάγια η θέση μας ότι οικονομική κρίση αντιμετωπίζεται με επένδυση. ‘Όχι με το στέγνωμα της αγοράς. Να είμαστε σαφείς σε αυτό", διευκρίνισε. Τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση, καλύτερη, αλλά προειδοποίησε τους πολίτες να μην βιάζονται, λέγοντας ότι τα αποτελέσματα της πολιτικής του θα φανούν όχι άμεσα, αλλά μεσοπρόθεσμα. "Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά", πρόσθεσε.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι το κράτος
Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και σε εκείνους που θα επιθυμούσαν ενεργότερο ρόλο των κομματικών μηχανισμών στη διακυβέρνηση της χώρας. Υπογράμμισε ότι οι ρόλοι κυβέρνησης και κόμματος πρέπει να είναι διαφορετικοί και συμπληρωματικοί. "Η Κυβέρνηση ασκεί την εξουσία, όμως το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημά μας, οφείλει να εμπνέει, να ελέγχει την Κυβέρνηση, να δημιουργεί διαύλους συμμετοχής του πολίτη και να προετοιμάζει τους νέους πολιτικούς μας στόχους. Να είναι ο καταλύτης των αλλαγών", σημείωσε.
Διαβεβαίωσε τα κομματικά στελέχη ότι δεν σκοπεύει να αφήσει την Ιπποκράτους να "ατροφήσει", λέγοντας ότι ο ρόλος της θα είναι να θέτει πολιτικούς στόχους, που θα αξιολογεί και θα ελέγχει. "Θα παραμείνει ζωντανό, πιο ενεργό και πιο δραστήριο", συμπλήρωσε.
Αναβάθμιση της Δημοκρατίας η "ανοιχτή διακυβέρνηση"
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις διαδικασίες ανοιχτής διακυβέρνησης. Αρνήθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στη στελέχωση της κρατικής μηχανής, επικαλούμενος τα μέσα που έχει στη διάθεση του για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Είπε ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητοι μηχανισμοί στο Δημόσιο, δεν υπάρχει καταγραφή των φορέων και των πολιτικών θέσεων που συμπληρώνονται από την κυβέρνηση, ενώ μίλησε και για λανθασμένη εικόνα, που έχει δημιουργήσει η κακή παράδοση του παρελθόντος. Έτσι, διευκρίνισε, ένα γνωστό κομματικό στέλεχος ταυτίζεται αυτόματα με την αναξιοκρατία και ένας άγνωστος με περγαμηνές θεωρείται άπειρος.
"Ο χρόνος με τα μέσα που έχει αυτή η χώρα είναι και πολύ γρήγορος και αξίζει, διότι οι περίπου 4.000 - 5.000 θέσεις που στελεχώνουν τη διοίκηση θα είναι η ραχοκοκαλιά για την πορεία", τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Σχολιάζοντας τις ενστάσεις για ορισμένα από τα πρόσωπα που έχουν ήδη επιλεγεί, είπε πως και μόνο το γεγονός ότι η κυβέρνηση υποχρεώνεται να υπερασπίζεται τις επιλογές της είναι μια κατάκτηση.