Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ήττα της Μέρκελ στο κρατίδιο της Βάδης-Βυτεμβέργης

Ηττείται μετά από 58 χρόνια η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της καγκελαρίου Μέρκελ στη Βάδη - Βυρτεμβέργη.



Ηττα των Χριστιανοδημοκρατών της Ανγκέλας Μέρκελ έδειξαν τα exit polls. Οι δημοσκοπήσεις μιλούσαν για 48,5% των ψήφων υπέρ των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών SPD.

Με αυτά τα δεδομένα, βάσει των έξιτ πολς που έδωσαν τα δύο δημόσια γερμανικά κανάλια ARD και ZDF, Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες αποκτούν πλειοψηφία στη νέα βουλή και νέος πρωθυπουργός της Βάδης Βυρτεμβέργης θα είναι ο επικεφαλής των Πρασίνων Βίνφριντ Κρέτσμαν, που θα είναι ο πρώτος Πράσινος πρωθυπουργός κρατιδίου στη Γερμανία.

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ χάνουν τον έλεγχο του πλέον ευημερούντος κρατιδίου της Γερμανίας προς όφελος της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, σε μια μεγάλη ανατροπή για την κεντροδεξιά του κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις εξόδου (Exit polls) της τηλεόρασης.

Στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες SPD, όπως εκτιμάται, θα εξασφαλίσουν από κοινού ένα 48,5% των ψήφων στη σημερινή εκλογή, όπου η πυρηνική καταστροφή της Ιαπωνίας έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Η κεντροαριστερά από καιρό ασκεί πιέσεις για τον τερματισμό της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Εν αντιθέσει με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP), εταίροι τους στον συνασπισμό, που είναι μεγάλοι υποστηρικτές της παράτασης της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία και εξασφαλίζουν από κοινού ένα 43% των ψήφων -όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD- λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Το CDU πήρε το 38% και οι FDP 5%. Οι Πράσινοι τερμάτισαν δεύτεροι με 25% και θα μπορούσαν να ηγηθούν μιας κυβέρνησης σε ένα από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της χώρας, για πρώτη φορά. Το SPD και οι σύμμαχοι του, λαμβάνουν 23,5% σύμφωνα με το ARD.

Σε μια άλλη εκλογή σήμερα στο κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου, το SPD διατηρεί την εξουσία με μια άνετη νίκη επί του CDU και πιθανώς θα κάνει συνασπισμό με τους Πράσινους.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com