Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Προκήρυξη εκλογών με φόντο την οικονομία

Τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, με διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό. Ο Κώστας Καραμανλής επικαλέστηκε ως λόγο για την ανάγκη ανανέωσης της λαϊκής εντολής τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και την ανάγκη λήψης, χωρίς καθυστερήσεις και παλινωδίες, όλων των δύσκολων μέτρων που θα διασφαλίσουν την πρόοδο του τόπου. Αύριο συναντάται με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, από τον οποίο έχει ήδη ζητήσει τη διάλυση της Βουλής. Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός, δεν ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. Ως πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η 4η Οκτωβρίου.


Ο Κ. Καραμανλής, επιτέθηκε για μια ακόμη φορά στην αξιωματική αντιπολίτευση και στον αρχηγό της, Γιώργο Παπανδρέου. Χρέωσε στο ΠΑΣΟΚ την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας ότι το πολιτικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί εξαιτίας της πρόθεσης του Γ. Παπανδρέου να προκαλέσει εκλογές τον Μάρτιο, αποτελούσε τροχοπέδη στο κυβερνητικό έργο. Όσον αφορά στην Οικονομία, υποστήριξε ότι "η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει κανένα σχέδιο για έξοδο από την κρίση και καμία σοβαρή οικονομική πρόταση. Καταστροφολογεί για την πορεία της οικονομίας και δεν προτείνει ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο”. Έθεσε εκ νεόυ στο λαό το δίλημμα "υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα", με το οποίο είχε κατέβει και στις ευρωεκλογές.

Τρεις είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία, υποστήριξε ο Κ. Καραμανλής:

• Έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες και αύξηση της αποδοτικότητάς τους

• Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής, όσες ομάδες και αν ενοχληθούν

• Διαρθρωτικές αλλαγές

Το παρασκήνιο

Των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων προηγήθηκε ένα θρίλερ διαρροών και φημών, σχετικά με την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, τον τρόπο με τον οποίο ο πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε στο λαό και θα δικαιολογούσε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά ακόμη και το αν οι εκλογές τελικά θα γίνονταν ή όχι.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση και τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονταν διχασμένα μπροστά στην προοπτική της λαϊκής ετυμηγορίας. Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Γιώργος Σουφλιάς και η Ντόρα Μπακογιάννη εισηγούνταν εκλογές, την ίδια στιγμή που άλλα, όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Μιχάλης Λιάπης εξέφραζαν δημόσια την αντίθεσή τους. Σημαντικός αριθμός βουλευτών της συμπολίτευσης είχε απευθύνει έκκληση στον Κώστα Καραμανλή να μην προχωρήσει, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι σε περίπτωση που επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις -δίνουν προβάδισμα 6% στο ΠΑΣΟΚ- η Νέα Δημοκρατία θα είναι ο ηττημένος μιας εκλογικής αναμέτρησης και ασφαλώς, πολλοί εξ΄ αυτών θα απωλέσουν το βουλευτικό τους αξίωμα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com