Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Σημαντικά κέρδη για το ΙΚΑ από την αυτοποιημένη διαχείριση συνταγών

Η εξοικονόμηση πόρων για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά το 2010, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του Συστήματος Αυτοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών, αναμένεται να κυμανθεί από 250 έως 300 εκατ. ευρώ.


Αυτό ανέφερε ο Διοικητής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Μιλώντας για το εργαλείο, υπογράμμισε ότι στόχος είναι να ελέγξει και να εκκαθαρίσει μηχαγραφικά τις συνταγές. Παράλληλα, όπως είπε ο Θ. Αμπατζόγλου, δίδεται η δυνατότητα αξιοποίησης των δεδομένων για αναλύσεις τάσεων κατανάλωσης και δαπάνης συνταγογράφησης ως εργαλείο άσκησης υγειονομικής πολιτικής και λήψης στρατηγικών αποφάσεων.

Το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία την 1 Ιανουαρίου 2010. Το κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 6,5 εκατ. ευρώ. Κατά τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η ανάδοχος εταιρία Unisystems. Μετά τη διετία το σύστημα θα το διαχειρίζονται υπάλληλοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρου Μηχανογραφικής Επεξεργασίας Φαρμάκων (ΚΕ Συνταγών).΄

Οι λειτουργίες του Κέντρου είναι οι ακόλουθες:

1. Συγκέντρωση και καταχώρηση σε μηχανογραφικό σύστημα, μέσω ψηφιοποίησης με χρήση σαρωτών (scanners) υπερ-υψηλής ταχύτητας, των λογαριασμών (μηνιαίες συγκεντρωτικές καταστάσεις και συνταγές) που υποβάλλονται από τα συνεργαζόμενα με το ΙΚΑ φαρμακεία ανά την Ελλάδα.

2. Ηλεκτρονική αποθήκευση των ψηφιοποιημένων εγγράφων (συνταγές, συγκεντρωτικές κ.ά.).

3. Αυτοματοποιημένη, αναγνώριση των κουπονιών των φαρμάκων και των υπολοίπων στοιχείων του συνταγολογίου.

4. Καταχώρηση των υπολοίπων μη αυτόματα αναγνωρισθέντων σχετικών πεδίων της συνταγής.

5. Ηλεκτρονική διεξαγωγή ελέγχων ορθότητας των συνταγών.

6. Εκτέλεση, αυτόματων και μη, αλγόριθμων αντιμετώπισης μη ορθών συνταγών.

7. Εκκαθάριση των συνταγών.

8. Ηλεκτρονική αντιμετώπιση των μη ορθών συνταγών.

9. Μηχανογραφικό έλεγχο των δεδομένων και τη μηνιαία πληρωμή προκαταβολών και εκκαθαρίσεων στα φαρμακεία (μέσω του ΔΙΑΣ).

10. Ενημέρωση των φαρμακείων, των Υποκαταστημάτων και της Διοίκησης του ΙΚΑ για τα αποτελέσματα της επεξεργασίας.

11. Υπολογισμός του ποσού ανάκτησης ανά φαρμακευτική εταιρεία και ΦΚΑ.

12. Ενημέρωση της Διοίκησης, μέσω συστήματος Διοικητικής Πληροφόρησης, για θέματα Φαρμακευτικής Δαπάνης και Κατανάλωσης.

13. Παρακολούθηση της συνταγογράφησης και την αποστολή Ενημερωτικών Σημειωμάτων Συνταγογράφησης τόσο ατομικά σε κάθε συνταγογράφο ιατρό όσο και σε επίπεδο Μονάδας Υγείας, Νομού και Περιφέρειας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com