Δεκάδες εκατομμύρια ηλεκτρονικοί υπολογιστές ανά τον πλανήτη είναι φορτωμένοι με ψεύτικα λογισμικά ασφαλείας (antivirus, antispyware), τα οποία μπορεί ακόμη και να έχει πληρώσει ο ιδιοκτήτης, αλλά το μόνο που κάνουν είναι να καθιστούν τον υπολογιστή πιο ευάλωτο, σύμφωνα με νέα έκθεση της Symantec για το κυβερνο-έγκλημα.
Οι κυβερνο-απατεώνες όλο και περισσότερο, "φυτεύουν" ψεύτικους συναγερμούς ασφαλείας, που ξεπηδούν όταν ο χρήστης μπαίνει σε διάφορες, κανονικές και νόμιμες, ιστοσελίδες. Με τον ψεύτικο συναγερμό, γίνεται προειδοποίηση στον χρήση ότι μπορεί να κολλήσει ιό και στην συνέχεια προτείνεται η αντιμετώπιση με κάποιο πρόγραμμα ασφαλείας λογισμικού –είτε δωρεάν είτε έναντι αμοιβής.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις, το πρόγραμμα που αγοράζει ο χρήστης, όχι μόνο δεν τον προστατεύει από ιούς, αλλά δίνει στους απατεώνες τη δυνατότητα να εισέλθουν στον υπολογιστή του και να υπεξαιρέσουν προσωπικά δεδομένα, όπως στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς και κάρτες.
Η Symantec εντόπισε 250 διαφορετικές ποικιλίες λογισμικών ψεύτικης ασφάλειας, που φέρουν νομιμοφανή ονόματα όπως Antivirus 2010 και SpywareGuard 2008, καθώς και 43 εκατομμύρια προσπάθειες κατεβάσματος αυτών των λογισμικών, αν και δεν μπορεί να γνωρίζει πόσα από τα κατεβάσματα πραγματοποιήθηκαν.
Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πέσει θύματα της απάτης λογισμικών ασφαλείας στους τελευταίους 12 μήνες.