ο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής έχει προεξοφληθεί κι έτσι τα «στοιχήματα» της Δευτέρας είναι εντελώς διαφορετικά για Καραμανλή και Παπανδρέου. Στο ΚΚΕ και τον ΛΑΟΣ προβλέπεται ηρεμία, ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται με αγωνία στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους.
Η στάση του Κώστα Καραμανλή την επομένη των εκλογών θα εξαρτηθεί από το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Στη Ν.Δ. προσδοκούν είτε να αποτρέψουν την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ είτε (αν αυτό δεν έρθει) να πετύχουν μια «διαχειρίσιμη» ήττα, με ελεγχόμενη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Στην περίπτωση αυτή αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στον κ. Καραμανλή να παραμείνει στην αρχηγία του κόμματος. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν η ήττα της Ν.Δ. είναι συντριπτική, εκτιμάται ότι ο κ. Καραμανλής δεν θα δεχθεί να παραμείνει στην ηγεσία. Αλλωστε, σ' αυτήν την περίπτωση, αναμένεται το βράδυ των εκλογών να εκδηλωθούν οι πρώτες αντιδράσεις, πρωτίστως από στελέχη που έμειναν εκτός ψηφοδελτίων.
Το μέγεθος
Το βασικό «στοίχημα» του Γιώργου Παπανδρέου για την επόμενη μέρα είναι τι είδους κυβερνητικό σχήμα θα παρουσιάσει. Το μέγεθος της αυτοδυναμίας (οριακή ή ευρεία) αναμένεται να παίξει κάποιο ρόλο στις αποφάσεις του. Στην πρώτη περίπτωση θα είναι υποχρεωμένος να τηρήσει ορισμένες εσωκομματικές ισορροπίες, ενώ στη δεύτερη θα έχει την ευχέρεια να καταφύγει και σε «πειραματισμούς». Ερώτημα παραμένει αν ο κ. Παπανδρέου θα κάνει πράξη την εξαγγελία του να χρησιμοποιήσει στο κυβερνητικό σχήμα και πρόσωπα εκτός ΠΑΣΟΚ.
Κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της νέας κυβέρνησης θεωρούνται τα δείγματα γραφής που θα δώσει τις πρώτες «εκατό ημέρες». Και ήδη έχει γίνει προετοιμασία για τις πρώτες αποφάσεις που θα ανακοινωθούν και τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή.
Οι μικρότεροι
Τα μικρότερα κόμματα αντιμετωπίζουν με διαφορετικά συναισθήματα το αποτέλεσμα της κάλπης:
* Στο ΚΚΕ επικρατεί η συνήθης ηρεμία, καθώς το κόμμα εξασφαλίζει με άνεση την τρίτη θέση στη Βουλή και το μόνο που περιμένει η ηγεσία του είναι να δει αν το ποσοστό θα ξεπεράσει αυτό των προηγούμενων εκλογών (8,15% το 2007 και 8,35% στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου).
* Ο Γ. Καρατζαφέρης θα μετρήσει τη Δευτέρα αν κατάφερε να παγιώσει οριστικά την παρουσία του στο δεξιό άκρο της «πολυκατοικίας» ή αν η πιεστική επιχείρηση συσπείρωσης, στην οποία αποδύθηκε η Ν.Δ., έφερε αποτέλεσμα. Στις προηγούμενες εθνικές εκλογές τον ΛΑΟΣ πήρε 3,8%, ενώ στις πρόσφατες ευρωεκλογές εκτοξεύθηκε στο 7,15%.
* Περισσότερο σύνθετα είναι τα πράγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πέρασε από φάση κλυδωνισμών ακόμη και μέσα στην προεκλογική περίοδο. Η είσοδός του στη Βουλή (αναμενόμενη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) θα εδραιώσει στην αρχηγία τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις του Συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις συνιστώσες του. Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο μικρός αυτός χώρος της Αριστεράς θα περάσει από φάση μεγάλης δοκιμασίας και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Στις εκλογές του 2007 ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε ελαφρώς το 5%, ενώ στις ευρωεκλογές έπεσε στο 4,7%.
* Το στοίχημα των Οικολόγων Πράσινων είναι να καταφέρουν, μετά την είσοδό τους στην Ευρωβουλή, να εκπροσωπηθούν και στην εθνική Βουλή, γεγονός που θα τους καθιερώσει ως υπολογίσιμη σταθερά στο πολιτικό σύστημα. *