Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Οι προγραμματικές δηλώσεις για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα

Την επαναφορά της Ελλάδας στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε ως βασικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής ο Γ. Παπανδρέου. Στον τομέα της Εθνικής Άμυνας, δεσμεύτηκε για τη θέσπιση κανόνων διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας στα εξοπλιστικά προγράμματα.


Ο πρωθυπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι προτεραιότητα θα αποτελέσει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές της Ε.Ε. Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την Ευρωπαϊκή και τη διεθνή προοπτική των γειτονικών χωρών, υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Κάνοντας αναφορά στη διαφορά με την ΠΓΔΜ για την ονομασία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας πρέπει να δείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί την επίλυση του προβλήματος, μέσω της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής ονομασίας που θα ισχύει έναντι όλων.

Όσον αφορά στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, έθεσε ως προϋπόθεση την ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου, ρο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την επίλυση του Κυπριακού. Κάνοντας έμμεση αναφορά στις τουρκικές διεκδικήσεις και παραβιάσεις, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι “ενέργειες οι οποίες που στρέφονται κατά της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους μέλους της ΕΕ όχι μόνο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την υποχρέωση καλής γειτονίας αλλά ακυρώνουν και το τεράστιο δυναμικό της στενής συνεργασίας των χωρών μας στην οποία προσβλέπουμε”.

Η κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Άμυνας προβλέπει:

• Την αναβάθμιση της διακλαδικότητας σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο και ο εκσυγχρονισμός της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων

• Την εφαρμογή αξιοκρατίας και διαφάνειας στο εσωτερικό των Ενόπλων Δυνάμεων

• Τη διαφάνεια στα εξοπλιστικά προγράμματα, με εγγυητή τη Βουλή

 
website counter
friend finderplentyoffish.com