Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

«Οι άνεμο θα καταστρέψουν τη σημαία και η κυβέρνηση δεν θα την ξανατοποθετήσει»

Την πλήρη σύγχυση της τότε ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η αμερικανική πλευρά στη «διευθέτηση», έτσι όπως τελικά «διευθετήθηκε» εις βάρος της Ελλάδας, του ζητήματος που προέκυψε στα Ίμια το 1996, πραγματεύεται το βιβλίο των συναδέλφων Μιχάλη Ιγνατίου και Αθανάσιου Έλλις «Ίμια. Τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών» (εκδ. «Λιβάνη»), που παρουσιάστηκε στην Αθήνα.


Σε επίσημο τηλεγράφημα του τότε Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Γουόρεν Κρίστοφερ, που αποκαλύπτουν οι συγγραφείς με ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου 1996, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνει την εν Αθήναις αμερικανική πρεσβεία για τη συνομιλία που είχε με τον τότε Έλληνα ομόλογό του Θόδωρο Πάγκαλο (νυν αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως), τον οποίο φέρει να του έχει πει ότι «οι ισχυροί άνεμοι θα καταστρέψουν την ελληνική σημαία και η κυβέρνηση Σημίτη δεν θα τοποθετήσει ξανά στα Ίμια»!

Το βιβλίο πραγματεύεται την κρίση στα Ίμια, μέσα από πλήθος επίσημων αμερικανικών εγγράφων, που μετά από πολύ κόπο ήλθαν στην κατοχή των συγγραφέων, μετά από έντονο δικαστικό αγώνα, καθώς κατάφεραν να τα αποχαρακτηρίσουν και να τα αποκτήσουν, προκειμένου εν συνεχεία να τα χρησιμοποιήσουν, χρησιμοποιώντας τον αμερικανικό ομοσπονδιακό νόμο περί «ελευθερίας των πληροφοριών», καθώς οι ΗΠΑ, εκτός βεβαίως της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως επίσης και η Ιταλία, αφού οι ελληνικές θέσεις στηρίζονται στο πρωτόκολλο που υπέγραψαν το 1932 η Αθήνα και η Ρώμη, ήταν η χώρα που ενεπλάκη άμεσα στην απεμπλοκή από την κρίση. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ε.Ε. ήταν πλήρως απούσα από το όλο επεισόδιο.

«Τα γεγονότα στα Ίμια σφράγισαν το υποσυνείδητο των Ελλήνων, αφού συνιστούσαν την πρώτη έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας. Παραμένουν, βέβαια, αδιευκρίνιστες οι περιστάσεις το πώς φτάσαμε δηλαδή στα Ίμια και πώς μπήκε η σημαία», τόνισε μεταξύ άλλων ο εκ των παρουσιαστών του βιβλίου, δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς. Ο ίδιος, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, στάθηκε ιδιαιτέρως στην ετοιμότητα των ΗΠΑ και στην επιμονή τους να προχωρήσουν σε μία διάσκεψη για το Αιγαίο, τόσο στη διάρκεια όσο και μετά το τέλος της κρίσης, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της πρόληψης των κρίσεων, αλλά και του τρόπου που αυτές αντιμετωπίζονται από τα μέσα ενημερώσεως.

Ο έτερος των παρουσιαστών, δημοσιογράφος Γιώργος Χαρβαλιάς, στάθηκε ιδιαίτερα στην ταπείνωση που προκάλεσε η κρίση αυτή, την οποία χαρακτήρισε «τακτική ήττα», σε όλους τους Έλληνες, αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στη σημασία της «ετεροβαρούς απαγκίστρωσης που κατέστησε “γκρίζα” την περιοχή», όπως τόνισε, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει στα «θετικά της» το ότι «παρά το γεγονός ότι χάθηκε τμήμα της επικράτειας, αποφύγαμε τη σύρραξη»
 
website counter
friend finderplentyoffish.com