Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Επταπλασιάστηκαν τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα μέσα στο χρόνο

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα επταπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών συστημάτων (PV) στην Ελλάδα, φτάνοντας στα 70 MW. Μάλιστα υπολογίζεται ότι αν συνεχιστούν αυτοί ρυθμοί, τότε μέχρι τέλους 2010 η ισχύς θα ξεπεράσει τα 200 MW.


Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), Γιάννης Αγαπητίδης, στο περιθώριο εκδήλωσης, που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα και το γαλλικό προξενείο.
Σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών, η Ελλάδα κατατάσσεται 15η στην Ευρώπη σε εγκατεστημένη ισχύ PV αλλά τρίτη (στην Ευρώπη) και τέταρτη στον κόσμο, στα κατά κεφαλήν τετραγωνικά εγκατεστημένων συλλεκτών (συνολικά 3.000.000 τ.μ).
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ολοένα και μεγαλύτερες επιφάνειες καλύπτονται από πίνακες-ηλιακούς συλλέκτες. Σύμφωνα με τον κ.Αγαπητίδη, μεταξύ 2006-2007, η εγκατεστημένη ισχύς PV ανά τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 50%, ενώ το 2007-2008 κατά 100%.
Στο μεταξύ, δύο φιλόδοξα σχέδια «δουλεύει» αυτό το διάστημα το ΚΑΠΕ. Το πρώτο διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας πλωτών πάρκων ανεμογεννητριών στη μέση του Αιγαίου Πελάγους, και το δεύτερο την κατασκευή μιας κινητής μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα, η οποία θα κινείται από χωράφι σε χωράφι συγεντρώνοντας την απαιτούμενη πρώτη ύλη. Σχετικά με το δεύτερο σχέδιο, η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αναστασία Ζαμπανιώτου επισημαίνει ότι: "αν καταφέρναμε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα αγροτικά υποπροϊόντα στη Μακεδονία και τις υπόλοιπες αγροτικές περιοχές, τότε θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το 10% της ενέργειας που χρησιμοποιούμε σήμερα με ενέργεια από βιομάζα».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com