Τα επόμενα 10 χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αντιμέτωπη με βεβαρημένα ελλείμματα και χρέη, παραδέχονται τώρα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, μια μέρα πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ε.Ε. στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Η Κομισιόν υπό το φόβο αποσταθεροποίησης του Ευρωσυστήματος, θα καταθέσει αύριο έγγραφο, το οποίο θα υποχρεώνει τις χώρες-μέλη να ξεκινήσουν αυστηρές δημοσιονομικές προσπάθειες από το 2011, ανεξαρτήτως αν οι οικονομίες του έχουν βγει από την ύφεση ή όχι.
Το σχετικό έγγραφο στο οποίο είχε αναφερθεί με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, αφορά άμεσα χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, το χρέος των οποίων ξεπερνάει το 100%. Οι χώρες αυτές, αναμένεται να υποστούν τις περισσότερες πιέσεις για δημοσιονομική εξυγίανση. Σύμφωνα με το έγγραφο το δημοσιονομικό χρέος στην Ε.Ε. αναμένεται να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, ενώ πέρυσι βρισκόταν μόλις στο 61%.
Η Κομισιόν έχοντας στο πλευρό της τη στήριξη του προέδρου του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τη Γερμανία με την Ολλανδία αναμένεται να πιέσουν τις υπόλοιπες χώρες μέλη ώστε να καταθέσουν άμεσα σχέδιο εξόδου από την κρίση, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, απόσυρση των πακέτων στήριξης από την αγορά, περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης σε πολλές χώρες και δραστικές περικοπές στον τομέα των συντάξεων και της υγείας. Στο αντίπαλο στρατόπεδο βρίσκονται η Γαλλία και η Βρετανία που δε θέλουν δέσμευση με σαφή χρονοδιαγράμματα.
Σήμερα, το πρωί συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομίας της Ευρωζώνης μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες, όπου θα γίνει η πρώτη αποτίμηση της δημοσιονομικής κατάστασης των χωρών-μελών. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ), καθώς ο Γιάννης Παπαθανασίου θα παραμείνει στην Αθήνα λόγω της προεκλογικής περιόδου.