Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Δικαιώνει οικογενειάρχη το ΣτΕ σχετικά με την φοροαπαλλαγή πρώτης κατοικίας

Το γεγονός ότι οι έγγαμοι δικαιούνται φοροαπαλλαγή για την αγορά πρώτης κατοικίας ανεξάρτητα από το εάν προτού παντρευτούν ένας από τους δύο είχε αγοράσει πρώτη κατοικία με φοροαπαλλαγή.


Ειδικότερα το ΣτΕ αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που απέρριψε αίτηση οικογενειάρχη ο οποίος ζητούσε από την Δ.Ο.Υ. Γαλατσίου να του επιστραφεί ο φόρος που είχε καταβάλει για την αγορά πρώτης κατοικίας (διαμέρισμα 93 τ.μ.)

Συγκεκριμένα αναφέρει πως “οι έγγαμοι δικαιούνται απαλλαγής από τον φόρο μεταβιβάσεως ακινήτων, για την απόκτηση οικογενειακής στέγης, χωρίς να λαμβάνεται υπ ‘όψιν απαλλαγή από τον φόρο αυτό, της οποίας είχε τύχει ένας από τους συζύγους πριν από τον γάμο”. Επίσης προσθέτει ακόμα πως “ ο άγαμος δεν τελεί υπό τις αυτές συνθήκες με τον έγγαμο ή την οικογένεια και, συνεπώς, η απαλλαγή, της οποίας είχε τύχει, υπηρετούσε, όταν είχε δοθεί, πάντως, διαφορετικό σκοπό”.

Τέλος το ΣτΕ αναφέρει πως οποιοσδήποτε είχε τύχει απαλλαγής από το φόρο πριν το γάμο για πρώτη κατοικία, δεν χρειάζεται να εκποιήσει το ακίνητο αυτό για να του χορηγηθεί απαλλαγή για αγορά ακινήτου για οικογενειακή στέγη αφού παντρευτεί.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com