Την αποδέσμευση του μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας που παραμένει για διάφορους λόγους αναξιοποίητο, με στόχο τη δημιουργία ταμείου πρόνοιας, πρότεινε στην πολιτεία ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
"Μια σοβαρή συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας στο θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, με ειλικρίνεια, τιμιότητα, διαφάνεια, συνέπεια και δεσμευτικές εγγυήσεις της Πολιτείας για την αξιοποίησή της, θα ήταν επωφελής και η ενδεδειγμένη μπροστά στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα", δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος, μιλώντας στην Ιερά Σύνοδο. "Στόχος της συνεργασίας αυτής θα τεθεί εξ αρχής όχι η μονομερής ωφέλεια του Οικονομικού Οργανισμού της Εκκλησίας, ούτε η αύξησις των εσόδων των ταμείων του Κράτους, αλλά η σύστασις του Ταμείου Εκκλησιαστικής Προνοίας. Σκοπός, η δημιουργία ενός δικτύου προνοιακών έργων με σύγχρονες προδιαγραφές, που λείπουν εμφανέστατα από την κοινωνία μας προς διακονίαν των συνανθρώπων μας", πρόσθεσε.
Όπως είπε, τα έξοδα των λειτουργικών αναγκών της Εκκλησίας είναι τεράστια και αυξάνονται μπροστά στις σύγχρονες απαιτήσεις. "Η έντιμη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας στο κεφάλαιο αυτό γεννά μία ελπίδα στην κοινωνία μας για καλύτερες μέρες σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα", τόνισε ο αρχιεπίσκοπος.
Ως παραδείγματα του προνοιακού έργου που επιτελεί η Εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος ανέφερε την ανοικοδόμηση τριών κέντρων φροντίδας ηλικιωμένων ατόμων, κέντρου φροντίδας πασχόντων από καρκίνο , κέντρου φροντίδας αυτιστικών παιδιών σχολικής ηλικίας, κέντρου κοινωνικής επανένταξης νέων που έχουν απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά, κατασκηνώσεις νέων και ξενώνες.
Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υποστήριξε ότι η μισθοδοσία των κληρικών από το Δημόσιο και τη λειτουργία των εκκλησιαστικών σχολών αποτελούν "ελάχιστη ανταπόδοση", για τις απαλλοτριώσεις, την αναίρεση συμφωνημένων αποφάσεων και τα λάθη του παρελθόντος. Παράλληλα, δήλωσε ότι η περιουσία της Εκκλησίας στάθηκε οικονομικός αιμοδότης του Έθνους, όποτε εκείνο αντιμετώπιζε περιπέτειες.