Τις αλλαγές στον διοικητικό χάρτη της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση ανακοίνωσε ο Γ. Παπανδρέου, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Παράλληλα, έκανε λόγο για αναβάθμιση του Κοινοβουλίου και αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά και ευρύτατες αλλαγές στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές, το κεντρικό κράτος θα έχει επιτελικό ρόλο, καθώς προβλέπεται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ισχυρούς δήμους ως πρώτο βαθμό και αιρετούς περιφερειάρχες ως δεύτερο βαθμό.
Η αναβάθμιση του Κοινοβουλίου θα αποσκοπεί στη βελτίωση της Διαφάνειας. Μεταξύ άλλων, προβλέπει την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την καθιέρωση υποχρεωτικού σταδίου δημόσιας διαβούλευσης πριν από την έκδοση διακηρύξεων μεγάλων δημοσίων συμβάσεων, τη δημοσίευση στο διαδίκτυο όλων των υπογραφών υπουργών και όλων των πράξεων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης και αλλαγές στο “πόθεν έσχες”.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι τι κάθε πρόταση της αντιπολίτευσης που οδηγεί στην ενίσχυση της διαφάνειας, θα υιοθετηθεί.
Στο πλαίσιο προώθησης της διαφάνειας εντάσσεται και ο νέος εκλογικός νόμος, με τον οποίο οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες θα “σπάσουν” σε μικρότερες. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι προσλήψεις στο Δημόσιο θα γίνονται αποκλειστικά μέσω του ΑΣΕΠ, με ετήσιο διαγωνισμό.
Όσον αφορά στη Δικαιοσύνη, σημείωσε ότι η επιλογή της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων θα ανήκει μεν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά θα συμμετέχει ουσιαστικά και η Βουλή στη διαδικασία. Υποσχέθηκε κατάργηση των περιορισμών στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων και επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.
Τέλος, δεσμεύτηκε για διαφορετική αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφοράς ήσσονος σημασίας και τη λειτουργία των φυλακών, ώστε να στοχεύουν στην επανένταξη των κρατούμενων στην κοινωνία και όχι στην περιθωριοποίησή τους.