Μια νέα πρωτιά στα παγκόσμια νομικά χρονικά δημιούργησε το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, το οποίο έδωσε την άδεια μια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων να σταλεί στον ενδιαφερόμενο μέσω του Twitter. Η εντολή αφορά άγνωστο χρήστη του Twitter, ο οποίος εδώ και καιρό στέλνει ανώνυμα μηνύματα στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο micro-blogging χρησιμοποιώντας το όνομα ενός επώνυμου δεξιού πολιτικού σχολιαστή και «μπλόγκερ», του Ντόναλ Μπλέινι.
Το δικαστήριο –που μάλλον αναγκάστηκε να υιοθετήσει τη νέα τεχνολογία μην έχοντας ταχυδρομική διεύθυνση για να απευθυνθεί!- διατάζει τον ανώνυμο χρήστη να σταματήσει να προσποιείται ότι είναι ο Μπλέινι και να στέλνει στο Twitter μηνύματα εξ ονόματος του τελευταίου, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.
Ο Μπλέινι, ο οποίος, εκτός από blogger, είναι ο ίδιος δικηγόρος και ιδιοκτήτης της δικηγορικής εταιρίας Solicitors Griffin Law (που κατέθεσε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του ανώνυμου χρήστη), αφού πήρε την άδεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, θα στείλει την δικαστική απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα μέσω σύντομου μηνύματος στο Twitter, θεωρώντας την πιο σύντομη οδό σε σχέση με την χρονοβόρα διαδικασία να έρθει σε επαφή με τα κεντρικά γραφεία του Twitter στην Καλιφόρνια και αυτά, με τη σειρά τους, να ασχοληθούν με το ζήτημα.
Ο βρετανικός νόμος επιτρέπει μια απόφαση ασφαλιστικών μέτρων να μην παραδίδεται προσωπικά, αλλά να στέλνεται με διάφορα μέσα, όπως με φαξ ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο – τώρα πλέον και με Twitter! Σύμφωνα με το δικηγόρο Ντάνβερς Μπανλιέ, που ειδικεύεται σε θέματα τεχνολογίας, είναι δυνατό πλέον ο καθένας να ζητήσει από το δικαστήριο την άδεια να στείλει μια εντολή ασφαλιστικών μέτρων με οποιοδήποτε εναλλακτικό τρόπο, αν οι παραδοσιακοί μέθοδοι δεν είναι διαθέσιμες.
Προσφάτως υπήρξε άλλη μια περίπτωση στην Αυστραλία, όπου το Facebook χρησιμοποιήθηκε για να παραδοθεί μια δικαστική εντολή στον ενδιαφερόμενο. Η περίπτωση του Μπλέινι είναι η πρώτη παγκοσμίως που χρησιμοποιείται το Twitter για την μετάδοση μιας δικαστικής απόφασης.
Στο μήνυμα περιλαμβάνεται και ένας σύνδεσμος (link) για το πλήρες κείμενο της απόφασης, αφού τα μηνύματα του Twitter δεν ξεπερνούν τους 140 χαρακτήρες. Την επόμενη φορά που ο ανώνυμος χρήστης θα μπει στον online λογαριασμό του, θα δει μπροστά του τη δικαστική απόφαση που θα τον καλεί να σταματήσει τα ψεύτικα μηνύματα «προσποιούμενος κάποιον άλλον (τον Μπλεινι), να αφαιρέσει όλα τα σχετικά μηνύματα που έχει μέχρι τώρα στείλει στο Twitter και να γνωστοποιήσει το όνομά του στο Ανώτατο Δικαστήριο μέσω link στην ιστοσελίδα του τελευταίου.
Το νομικό προηγούμενο που δημιουργεί η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, αναμένεται να έχει σημαντικές συνέπειες για τη «μπλογκόσφαιρα», σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής δρα Κωνσταντίνο Κομαϊτη, που διδάσκει τεχνολογικά θέματα στη νομική σχολή του πανεπιστημίου Strathclyde.
Άλλοι βρετανοί νομικοί εκτιμούν ότι η απόφαση θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της κατάχρησης της ανωνυμίας στο διαδίκτυο και της καταπάτησης του νόμου υπό τον μανδύα μιας ψευδούς προσωπικότητας.
Ανάλογες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί αρκετές στο Twitter, όπου διάφοροι χρήστες στέλνουν μηνύματα προσποιούμενοι ότι είναι επώνυμοι – κάτι που παραβαίνει τους κανονισμούς του ίδιου του Twitter.