Το πράσινο φως, για την κατεδάφιση 21 παράνομων εξοχικών κατοικιών μέσα στο παραθαλάσσιο δάσος της περιοχής Σταυρονικήτα στη Χαλκιδική, ανάβει εισήγηση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πρόκειται για συγκρότημα πολυτελών κατοικιών που κατασκευάστηκε την περίοδο 1995-1998 από την εταιρεία ΣΑΝΗ, μέσα σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων. Ομως παρά την έκδοση, ήδη από το 2003, σειράς αποφάσεων του ΣτΕ με τις οποίες έχουν κριθεί παράνομες οι οικοδομικές άδειες, βάσει των οποίων χτίστηκαν οι βίλες, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει η κατεδάφισή τους.
Η πολύχρονη δικαστική αντιδικία συνεχίζεται καθώς οι ιδιοκτήτες τους ζητούν με αιτήσεις τους στο ΣτΕ (τριτανακοπές) να ανατραπεί γι' αυτούς το αρνητικό αποτέλεσμα των δικαστικών αποφάσεων.
Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον της Ολομελείας του δικαστηρίου, ο σύμβουλος Επικρατείας Δ. Σκαλτσούνης πρότεινε να απορριφθούν όλες οι αιτήσεις, τονίζοντας ότι «η οικοπεδοποίηση και γενικότερα η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημοσίων δασών, που συνεπάγεται εξάλειψη της δασικής μορφής τους, απαγορεύεται από το Σύνταγμα, καθώς μάλιστα η οικιστική αξιοποίηση δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος, ο οποίος θα δικαιολογούσε τη μεταβολή του προορισμού του δάσους».
Ο εισηγητής απέρριψε τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν ότι από την ακύρωση των οικοδομικών αδειών υπήρξε επέμβαση στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα ιδιοκτησίας και αποδυναμώθηκε το δικαίωμα των ιδιοκτητών για οικιστική εκμετάλλευση των ακινήτων τους. Τόνισε ότι η ανέγερση των κατοικιών έγινε με παράνομες οικοδομικές άδειες και ότι η οικοδόμησή τους ουδέποτε ήταν επιτρεπτή.
Σημειώνεται ότι νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας ΣΑΝΗ ήταν ο τότε βουλευτής της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε από την υπόθεση λόγω συνταγματικού ασυμβίβαστου.