Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών πιέσεων, όπως και η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της για την κατάσταση της οικονομίας, λαμβάνοντας σκληρά μέτρα. Όπως δήλωσε, μιλώντας στο περιοδικό Εconomist, θα πρέπει να πει «κάτω τα χέρια από την Ελλάδα» στους κερδοσκόπους.
Ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως η Ελλάδα δεν ζητάει γερμανικά η γαλλικά χρήματα, αλλά όρους δανεισμού ίδιους με εκείνους των υπόλοιπων κρατών της Ε.Ε. Τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να αντέξει επιτόκια όπως τα τωρινά.
"Είμαστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε μεγάλες αλλαγές. Το μόνο που ζητάμε είναι χώρο να αναπνεύσουμε ώστε να μπορέσουμε να τις πραγματοποιήσουμε" τόνισε.
Ο Γ. Παπανδρέου συνέδεσε τα φαινόμενα φοροδιαφυγής με το έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης της Ν.Δ.. "Όταν δεν μπορούν οι πολιτικοί να πραγματοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, ο κόσμος σκέφτεται, εγώ γιατί να πληρώσω" ανέφερε. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα δώσει μια ουσιαστική και μεγάλη βοήθεια στην συρρίκνωση του ελλείμματος.
Σε ερώτηση για το κατά πόσον η κηδεμονία από την Ε.Ε. ή το ΔΝΤ μπορεί εν τέλει να αποφευχθεί, απάντησε πως αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση παίρνει σκληρά μέτρα. Όπως τόνισε, "όταν φτάνεις σε μια κατάσταση όπως η δική μας καταλήγεις να χάσεις την εθνική σου κυριαρχία. Αυτός είναι ο λόγος που παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις για να αποκαταστήσουμε την εθνική κυριαρχία της χώρας".
Έκανε επίσης αναφορά στην Εξεταστική Επιτροπή, το νομοσχέδιο για την ανεξάρτητη στατιστική υπηρεσία και τις συνομιλίες με διεθνείς συμβούλους για το πως θα αναδιοργανωθεί ο προϋπολογισμός της χώρας στο μέλλον, ως βήματα προς μια αξιόπιστη Ελλάδα.
"Θέλουμε να δώσουμε ένα ισχυρό σήμα, ότι δεν θέλουμε τη διαφθορά μέρος της κυβέρνησης μας", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στους στόχους της χώρας συμπεριέλαβε την ενίσχυση των εξαγωγών, την μείωση της γραφειοκρατίας και την αναδιοργάνωση του προϋπολογισμού.