Την άμεση εφαρμογή των φορολογικών μέτρων, πρώτα όσα συμβάλλουν για το «νοικοκύρεμα» και μετά τα «εισπρακτικού χαρακτήρα», ζήτησε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Μαγόπουλος.
Η παράταση της αβεβαιότητας είναι εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόνισε και τάχθηκε κατά της περικοπής του 14ου μισθού σε αυτή τη φάση (θα προτιμούσε να ενσωματωθεί στους 12 μισθούς και να μην πληρώνουν οι επιχειρήσεις τα ένσημα). Επίσης, σημείωσε πως κάθε αύξηση των φόρων, όπως στον ΦΠΑ, έχει επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα.
Ο κ. Μαγόπουλος παρουσίασε τα συμπεράσματα έρευνας της εταιρίας Interview, για λογαριασμό του Επιμελητηρίου, που έγινε σε 600 επιχειρήσεις στις 16 και 17 Φεβρουαρίου.
Το 68% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι εισπρακτικού χαρακτήρα και το 70% ότι θα επιβαρύνουν το διαχειριστικό κόστος των επιχειρήσεων τους. Το 54% θεωρεί ότι τα μέτρα βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση και το 37% σε λάθος.
Το 73% διαφωνεί να γίνονται μέσω πιστωτικών, χρεωστικών ή δίγραμμων επιταγών οι συναλλαγές πάνω από 1.500 ευρώ και το 59% διαφωνεί να γίνονται υποχρεωτικά μέσω Τραπεζών όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων.
Το 86% συμφωνεί με το μέτρο της έκδοσης αποδείξεων και το 50% θεωρεί ότι η συλλογή αποδείξεων θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Το 74% θεωρεί ότι η αύξηση της φορολόγησης στα καύσιμα θα αυξήσει το κόστος παραγωγής και το 64% ότι οι περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα επηρεάσουν αρνητικά στην αγορά.
Μόνο το 11% σχεδιάζει κάποια επένδυση μέσα στο 2010 και το 76,1% είναι λίγο έως καθόλου αισιόδοξοι για το μέλλον της επιχείρησης τους.