Την άμεση απεμπλοκή από τους όρους του Μνημονίου ή έστω την τροποποίησή τους, ζητά με υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων εν όψει της ΔΕΘ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ), Κώστας Μίχαλος.
Χρησιμοποιεί σκληρές εκφράσεις, χαρακτηρίζοντας το Μνημόνιο "τοκογλυφική διαδικασία επιβολής εύκολων, ισοπεδωτικών και αναποτελεσματικών επιλογών". Εκτιμά ότι αποτελεί "τροχοπέδη ανάπτυξης και εξορθολογισμού".
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος. Υποστηρίζει ότι η αύξηση των φόρων έχει επιφέρει κάθετη μείωση της κατανάλωσης και ζητά μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, μορατόριουμ στις έκτακτες εισφορές και περιορισμό του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών.
Μεταξύ άλλων, διαφωνεί με την περικοπή κρατικών δαπανών, εκτιμά ότι το κράτος λειτουργεί χειρότερα και όχι καλύτερα σε σχέση με πριν, ένα χρόνο μετά τις εκλογές και ζητά την άμεση προώθηση συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων και πολιτικών.
Ο Κ. Μίχαλος κάνει αναφορά και στις ευθύνες του επιχειρηματικού κόσμου, τονίζοντας ότι μερίδα της επιχειρηματικής τάξης έχει αναγάγει σε δόγμα και κατευθυντήρια γραμμή δράσης την επιδίωξη του εύκολου και γρήγορου κέρδους, "με ότι αυτό συνεπάγεται"
"Η απαρέσκειά προς κάθε επίπονη και συστηματική προσπάθεια βελτίωσης της παραγωγικότητας και διείσδυσης στις ξένες αγορές (σύγχρονο management, καινοτομία, σύγχρονη τεχνολογία, πληρέστερη αξιοποίηση ανθρώπινου παράγοντα κ.α) οδήγησε στην αποδοχή της διαπλοκής και την άνθιση της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας που εν τέλει αποτελεί πηγή πολλών δεινών για την εθνική οικονομία", σημειώνει.
Εισηγείται στις επιχειρήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την παραγωγή ανταγωνιστικότερων προϊόντων, "επενδύοντας, μαζικά, στους τομείς όπου διαθέτουμε ικανά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αξιοποιώντας συνέργιες και οικονομίες κλίμακας, αναπτύσσοντας νέες μορφές συνεργασίας με το ξένο κεφάλαιο και τις σύγχρονες πηγές προηγμένης τεχνολογίας".