Δεν είναι βέβαιη η σωτηρία της ελληνικής οικονομίας ακόμη κι αν η κυβέρνηση υλοποιήσει κατά γράμμα το Μνημόνιο αποφαίνεται το ΙΟΒΕ σε έκθεσή του που δημοσιοποίησε σήμερα, ζητώντας να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο σωτηρίας με επιθετική πολιτική αξιοποίησης της ακίνητης κρατικής περιουσίας.
Το ΙΟΒΕ, στην τριμηνιαία έκθεσή του, είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και καταγράφει αναλυτικά τρία σενάρια για το μέλλον:
Πρώτον, "το σενάριο της ελπίδας" προβλέπει ότι θα ακολουθηθεί κατά γράμμα το μνημόνιο αλλά και σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές λόγω πολύ υψηλού χρέους (144% το 2012) που θα διατηρήσει τα spread σε υψηλά επίπεδα.
Η λογικότερη έκβαση είναι η χρονική επέκταση των δανείων της τρόικας κάτι που όμως εναπόκειται στα χέρια των επιτηρητών και ειδικότερα της γερμανικής κυβέρνησης. Δηλαδή, λέει ότι δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφύγουμε τη στάση πληρωμών καθώς εξαρτώμεθα από οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Δεύτερον, "το σενάριο της καταστροφής", είτε εγκαταλείπεται η δημοσιονομική προσαρμογή λόγω αντιδράσεων, είτε συνεχίζεται χωρίς όμως διαρθρωτικές αλλαγές.
Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται, είτε ακαριαίος θάνατος δηλαδή στάση πληρωμών, είτε αργός θάνατος, δηλαδή στασιμότητα επί χρόνια της οικονομίας (που "θα αποβεί καταστροφική για την ευημερία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερόττηα του ευρώ").
Τρίτον, "το σενάριο σωτηρίας του ΙΟΒΕ" προβλέπει πέρα από την πολιτική του Μνημονίου και επιθετική πολιτική αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων ώστε να μειωθεί ταχύτερα το χρέος.
Παράλληλα, συστήνει τη σύνταξη δεκαετούς σχεδίου ανάπτυξης αλλά και ύφεση 3,5% το 2010 αντί για 4% που λέει το Μνημόνιο.
Την ανεργία το ΙΟΒΕ την υπολογίζει άνω του 12% φέτος και άνω του 13,5% το 2011.