Σαφές μήνυμα προς τους συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ, περιλαμβανομένων και αυτών που πρόσκεινται πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει βήμα πίσω στην άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επιχειρεί να στείλει ο υπουργός Οικονομικών. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ξεκαθαρίζει πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να συγκρουστεί αν χρειαστεί με τα συνδικάτα στις ΔΕΚΟ.
"Το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής - το "μνημόνιο" - δεν ειναι απλώς η απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση του δανείου των 110 δισ. που σώζουν τη χώρα απο τη χρεοκοπία. Είναι κυρίως το πρόγραμμα τομών και αλλαγών που όλοι αναγνωρίζουμε ότι έπρεπε να έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και τις οποίες πρέπει σήμερα να υλοποιήσουμε σε ελάχιστο χρόνο και κάτω από τις πιο πιεστικές οικονομικές συνθήκες για τη χώρα" αναφέρει ο υπουργός.
Παράλληλα τονίζει ότι η επιτυχία σε αυτό το Πρόγραμμα δεν είναι μόνο όρος, για να συνεχίσει η απρόσκοπτη δανειοδότηση της χώρας μας, αλλά κυρίως γιατί δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να προχωρήσουμε στον ίδιο δρόμο με αυτόν που ακολουθούμε τα τελευταία χρόνια.
"Το μοντέλο ανάπτυξης που στήριξε το εισόδημα των Ελλήνων εδώ και δεκαετίες έφτασε στα όρια του και η ανταγωνιστικότητα της χώρας στο ναδίρ. Το δημόσιο χρέος έφτασε σε απίστευτα επίπεδα και το έλλειμμα - το οποίο το 2009 ξεπέρασε το 15% του ΑΕΠ - συνέχισε να το τροφοδοτεί με απίστευτα ποσά κάθε χρόνο" σημειώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σημειώνει ότι στο κοινωνικό μέτωπο η αίσθηση αδικίας και ανισότητας επεκτάθηκε δραματικά, στο πολιτικό μέτωπο η αδιαφάνεια και η αναξιοκρατία κατέληξαν να είναι τα κυρίαρχα στοιχεία στην αντίληψη των πολιτών για το κράτος. "Όλα αυτά επιχειρούμε σήμερα να αντιμετωπίσουμε. Γι αυτό και το Πρόγραμμα είναι πολιτικά και βιώσιμο και διαχειρίσιμο. Η μόνη προϋπόθεση είναι να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες" καταλήγει στη συνέντευξή του.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. Με συνένετυξή του στην εφημερίδα "Ημερησία" σημειώνει πως "ήρθε η ώρα να πάμε σε ένα ευέλικτο κράτος που θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη".
Αναφερόμενος στις ΔΕΚΟ, ο υφυπουργός Οικονομικών τονίζει ότι πρέπει να λειτουργούν με βάση τα κριτήρια της παραγωγικότητας και της οικονομικής αποτελεσματικότητας, υπογραμμίζοντας πως "το κράτος θα πρέπει να συνεισφέρει μέχρι ενός σημείου, ώστε οι φορείς να συνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες".