Εργα ουσίας και όχι πανάκριβα μεγάλα έργα «βιτρίνας» αλλά και διαφανείς διαδικασίες για να εξασφαλίζεται ο υγιής ανταγωνισμός ζήτησαν οι εργολήπτες της Β. Ελλάδας σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμός τους στο πλαίσιο του Money Show 2010 στη Θεσσαλονίκη.
"Τα δημόσια έργα έχουν βαλτώσει, ενώ η συμμετοχή τους στο ΑΕΠ για το 2010, ανέρχεται στο 3,9%, όταν το 2000 συμμετείχαν με ποσοστό 8,5%. Την ίδια στιγμή, και η οικοδομική δραστηριότητα διανύει περίοδο ύφεσης (-25% για το 2010)" είπε - επισημαίνοντας τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος - ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πιστοποιημένων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων και Τεχνικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΠΕΔΕΘ & Κ.Μ), Γιώργος Γάγαλης.
Όπως τόνισε, οι εργοληπτικές επιχειρήσεις ζητούν μεταξύ άλλων να υιοθετηθούν και να υλοποιηθούν μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας, να τρέξει γοργότερα το ΕΣΠΑ 2007-2013 και να προκληθεί διασπορά του τεχνικού αντικειμένου σε μικρομεσαία έργα με κέντρο βάρους την περιφέρεια.
Στην ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, θα επαναρυθμίζουν τις αγορές, θα στηρίζουν την πρωτοβουλία, την καινοτομία, το επιχειρηματικό ρίσκο και θα δημιουργούν ένα περιβάλλον ικανό να επιτρέψει την άνθιση της επιχείρησης, "μικρής, μεσαίας και μεγάλης", αναφέρθηκε ο επιχειρηματίας, αναπληρωτής γραμματέας παραγωγικών τομέων ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος.
Εκδήλωση με θέμα τις προμήθειες του Δημοσίου
«Αρχέγονη μορφή» έχουν οι διαγωνισμοί για τις προμήθειες δημοσίου κατά τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και πρώην γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρη Μάρδα.
Σε εκδήλωση, επίσης του Money Show, είπε ότι "υπάρχουν άλλες τουλάχιστον 15 μορφές διαγωνισμών, που εγγυώνται καλύτερους όρους και προδιαγραφές για όλα τα εμπλεκόμενη μέρη, και οι οποίες, επιπλέον, βασίζονται στις επιταγές της ΕΕ".
Μάλιστα, τόνισε ότι ο ίδιος πιστεύει πως "οι ανοιχτοί διαγωνισμοί είναι και οι πλέον αδιαφανείς".
Αναφερόμενος στην Ανεξάρτητη Αρχή των Δημοσίων Συμβάσεων που - στο πλαίσιο του μνημονίου - επιβάλλεται να συσταθεί στη χώρα μέχρι το τέλος του έτους, ο κ.Μάρδας τόνισε ότι είναι ανάγκη αυτή να λειτουργήσει σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ), έτσι ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος, χρήμα και παράλληλα να αξιοποιηθεί στο έπακρο το ανθρώπινο κεφάλαιο της ΓΓΕ και στο χώρο της εποπτείας, όπου σήμερα δεν έχει καμία δράση.