Οι εγγυήσεις 30 δισ. που θα δοθούν στις τράπεζες, όπως είχε ανακοινωθεί στη συνέντευξη τύπου της τρόικας, προκάλεσαν τις αντιδράσεις υπουργών που ζήτησαν να τεθούν συγκεκριμένοι όροι, ώστε τα χρήματα αυτά να δοθούν με τη μορφή ρευστότητας στις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία. Ελλείψει αντιπροσώπου των τραπεζών στο υπουργικό, τη «γκρίνια» άκουσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε πως πριν την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης θα έχει συζητήσεις με εκπροσώπους των τραπεζών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργοί ζήτησαν οι τράπεζες να παρέχουν στήριξη στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μέσω της αύξησης της ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία.
O Eυάγγελος Βενιζέλος ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση των τραπεζών έχει ξεπεράσει τα 100 δισ. και ζήτησε τη σύναψη προγραμματικών συμφωνιών μεταξύ του Δημοσίου και των τραπεζών, για τη διάθεση των 30 δισ. στην αγορά με τη μορφή ρευστότητας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, στο ίδιο μήκος κύμματος τόνισε πως οι τράπεζες πρέπει να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα η Άννα Διαμαντοπούλου ζήτησε το Δημόσιο να έχει οφέλη από την περιουσία των τραπεζών εζών (assets). Την αναγκαιότητα αλλαγής της νοοτροπίας των τραπεζών, ενώ και ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε πως δεν γίνεται να κλείνουν επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας και ζήτησε να υπάρξουν δεσμευτικοί όροι στις τράπεζες για τα 30 δισ.
Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε πως θα έχει συζητήσεις με τους εκπροσώπους των τραπεζών πρωτού κατατεθεί η σχετική ρύθμιση.